Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:41
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Prezbiopia – Forme de manifestare, diagnostic si tratament

Prezbiopia – Forme de manifestare, diagnostic si tratament

03 iulie 2015    
Prezbiopia nu este o afecţiune în sine, ci o trăsătură naturală a procesului de îmbătrânire din faţa căruia nu se poate sustrage nimeni. Aceasta se poate corecta cu uşurinţă prin metodele de tratament clasice (ochelari de vedere, lentile de contact) şi arareori capătă forme severe.
 

Ce este prezbiopia?

 
Prezbiopia (gr. presbus – „om bătrân”) este un fenomen natural de diminuare a capacităţii de acomodare a ochilor, mai ales în procesul de focalizare a obiectelor aflate în apropiere. Acest fapt, inevitabil odată cu înaintarea în vârstă, se traduce prin subţierea şi reducerea elasticităţii cristalinului, ceea ce scade puterea de concentrare a ochiului.
 
Cristalinul unei persoane tinere este moale şi elastic, modificându-şi convexitatea şi grosimea în funcţie de distanţa la care se află obiectele focusate. Specific prezbiopiei este pierderea abilităţii de a focaliza obiectele pe retină, vederea neclară fiind determinată de receptarea fasciculelor luminoase în spatele retinei. 
 
Persoanele care suferă de prezbiopie îşi pierd capacitatea de a se angrena în activităţi care implică distanţe mici între ochi şi obiect. Astfel că, odată cu înaintarea în vârstă, persoanelor afectate vor întâmpina dificultăţi în activităţi precum cusutul, lucrul pe computer, cititul cărţilor cu scris mărunt etc.
 
Prezbiopia poate fi confundată cu hipermetropia de persoanele afectate, deoarece simptomatologia este similară, însă cauzele determinante diferă. Hipermetropia se instalează ca urmare a deformării ochiului (a cristalinului, a corneei) şi trece în sfera afecţiunilor sistemului vizual.
 

Prezbiopia - Diagnostic

Prezbiopia poate fi diagnosticatăprin intermediul unui control oftalmologic standard, în care vor fi testate capacitatea ochiului de acomodare prin schimbarea bruscă a planului focusat, acuitatea vizuală, starea lentilelor vizuale şi a muşchilor oculomotori şi determinarea dioptriei.
 

Prezbiopia - Tratament

 
Tratamentul prezbiopiei nu implică riscuri şi nici complicaţii, aceasta poate fi ameliorată prin mai multe mijloace: lentile de contact, ochelari de vedere, sau, în rarele cazuri mai severe, intervenţiile chirurgicale laser. 
 
Tratamentul prezbiopiei cu ajutorul ochelarilor de vedere constă în utilizarea unor lentile pentru apropiere şi nu se recomandă achiziţionarea acestora fără prescripţia medicului, deoarece este posibilă şi prezenţa altor afecţiuni oftalmologice (astigmatism, miopie etc) care pot fi ameliorate simultan cu prezbiopia. În aceste cazuri se vor prescrie lentile bifocale (pentru apropiere şi depărtare) sau chiar lentile trifocale (prentru corectarea vederii de apropiere, distanţă medie şi de depărtare).
 
Intervenţia chirurgicală prin laser este o altă procedură eficientă în tratamentul prezbiopiei. Procedurile chirurgicale cel mai des folosite pentru corectarea acesteia sunt: keratectomia fotorefractară care constă în remodelarea corneei şi înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial şi LASIK care constă în modificarea formei corneii pentru reducerea dioptriilor.
 
Spre deosebire de ochelarii de vedere sau lentilele de contact, care corectează simultan vederea de distanţă şi de apropiere, intervenţiile chirurgicale nu au posibilitatea de a corecta mai multe defecte vizuale în acelaşi timp.