Info SănătateaTV.ro: Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor Efectele diabetului matern asupra sănătății metabolice a copiilor
Luni, 20 aug 2018      02:42
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Pterigionul, o afectiune degenerativa a conjunctivei

Pterigionul, o afectiune degenerativa a conjunctivei

11 august 2015    
Pterigionul este o afecțiune degenerativă a conjunctivei care apare la persoanele de vârstă medie sau vârsta a treia. Pterigionul este de fapt o membrană care crește pe suprafața sclerei și care se extinde pe zi ce trece.
 
”Nu este o afecțiune severă, dar totuși, la un moment dat, când este în faze avasate poate interfera cu acuitatea vizuală.” a declarat într-un interviu acordat pentru Sănătatea TV, dr. Ozana Moraru, medic specialist oftalmolog.
 
Pterigionul este o afecțiune relativ frecventă, în special în mediul rural. Aproximativ 15-20% din populația din mediul rural suferă de pterigion.

Pterigionul – Cauze

Factorii care favorizează apariția pterigionului sunt expunerea la soare, la praf, la curenți sau la substanțe chimice.
 
În acest caz sunt vizați în special lucrătorii din agricultură, oamenii care practică munca câmpului sau persoanele care operează în medii toxice și cu substanțe chimice. La acești pacienți frecvența de apariție a pterigionului este mult mai ridicată.

Pterigionul - Semne și simptome 

Pterigionul debutează ca o mică umflătură în unghiul intern al ochiului, pe partea albă. Pe scleră va apărea o mică deformare, care poate să rămână în stadii puțin avansate, deci de dimensiuni reduse. Însă, ceea ce este mai grav este că pterigionul se poate mări și poate avansa, acoperind corneea
 
Astfel, el va acoperi axul vizual al ochiului și atunci va avea loc scăderea vederii. La unii pacienți pterigionul crește atât în colțul interior al ochiului, cât și în cel exterior, iar în final cele două membrane vor ajunge să se unească pe cornee, afectând vederea. Pterigionul este ușor transparent, dar el poate fi observat atunci când pacientul se uită foarte atent în oglindă.
 
Dacă persoana care suferă de pterigion are o expunere prelungită la praf sau curenți de aer, membrana se poate înroși. Odată cu trecerea timpului, pterigionul va deveni din ce în ce mai vizibil, se va extinde și va determina un oarecare grad de apăsare pe cornee. De aici rezultă astigmatismul. De obicei evoluția bolii este lungă și lentă.

Pterigionul – Tratament 

În fază incipientă, pacientul poate fi ajutat cu picături pentru ochi, acestea având rolul de ameliorare a simptomatologiei. În cazul inflamației pterigionului, medicul oftalmolog va prescrie pacientului picături antiinflamatoare.
 
Tratamentul este paliativ și simptomatic, pentru că pterigionul nu se retrage cu ajutorul picăturilor. Singurul tratament radical este dat de intervenția chirurgicală. Pterigionul se extirpă prin operație.
 
Operația de extirpare a pterigionului se numește plastie conjunctivală și presupune excizia conjunctivei, o membrană extrem de subțire și semitransparentă care acoperă complet sclera

Pterigionul – Complicațiile operației

Ca orice operație, plastia conjunctivală este supusă unor riscuri de gen infecțios. Fiind o operație la suprafață, microbii nu pot pătrunde în interiorul ochiului. De asemenea, conjunctiva fiind bogat vascularizată se poate produce o hemoragie.
 
În această situație, conjunctiva trebuie decupată cu foarte mare grijă pentru a nu intra prea mult în scleră. Post-operator, pacientul va avea o perioadă ochiul roșu, dar se va cicatriza de la sine. Vestea bună este că operația de pterigion durează aproximativ 10 minute și nu este dureroasă.
 
În schimb, șansele ca un pterigion să recidiveze sunt de 70-80% și atunci va fi nevoie de o altă intervenție chirurgicală. Pacienților le este recomandat ca în momentul în care observă orice modificare oculară, să se adreseze medicului specialist oftalmolog.

 
Sanatateatv.ro