Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Tumorile pleoapelor – afectiuni favorizate de expunerea prelungita la soare

Tumorile pleoapelor – afectiuni favorizate de expunerea prelungita la soare

03 august 2015    

O tumoră reprezintă dezvoltarea anormală a unei structuri sau a unui ţesut care poate fi benign sau malign. Tumora poate afecta orice parte a ochiului cum ar fi pleoapele, muşchiul ocular, nervul optic, globul ocular sau alte ţesuturi.

Tumorile pleoapelor - Tipuri

Tumorile se pot dezvolta la nivelul ochiului sau se pot răspândi şi la ochi, cauza localizării tumorii fiind alta. Cele mai multe tumori ale pleoapelor sunt benigne.

Există două categorii majore de tumori maligne, mai precis carcinoamele (de origine epitelială) şi sarcoamele (origine conjunctivă).

Carcinoamele sunt cele mai frecvente tipuri de tumori maligne care afectează pleoapele (circa 85-95% dintre acestea).

Ele sunt localizate cel mai adesea în porţiunea interioară a pleoapei inferioare, mai ales în cazul persoanelor cu vârstă înaintată şi care sunt şi foarte slabe. Se pare că expunerea prelungită la soare este unul dintre principalii factori de risc ai apariţiei tumorilor pleoapelor.

Totodată, există mai multe tipuri de carcinoame însă varietatea nodulară este una dintre cele mai comune forme. Ea apare sub forma unui nodul care prezintă câteva vase de sânge înguste şi dilatate.
 
Dacă nodulul este localizat la nivelul genelor, este posibil ca o parte dintre acestea să lipsească.
 
Datorită caracterului lor malign, tumorile pleoapelor se răspândesc foarte rar în restul corpului. Pentru cele mai multe astfel de tumori se recomandă intervenţia chirurgicală.
 
În cazuri severe, ce presupun neglijarea tumorii pe o perioadă lungă de timp, aceasta se poate răspândi la nivelul orbitei, lucru care poate duce la extirparea ochiului şi a ţesutului adiacent.

Sarcoamele

Sarcoamele reprezintă cea de-a doua formă frecventă a tumorilor maligne ale pleoapelor (5% din totalul acestora). Sarcoamele sunt localizate la nivelul pleoapei inferioare, ca şi în cazul carcinoamelor.
 
Tumora apare sub forma unui nodul care poate cauza şi pierderea genelor la nivelul localizării tumorii.
 
Diagnosticată din timp, tumora poate fi tratată fără niciun fel de complicaţii. În cazul în care tumora nu este detectată la timp, ea se poate răspândi la nivelul nodulilor limfatici ai gâtului. Tratamentul recomandat este cel ce presupune intervenţia chirurgicală.

Carcinoamele sebacee

Carcinoamele sebacee îşi au originea în glandele pleoapelor şi se manifestă în special în rândul persoanelor în vârstă.
 
Deşi este o formă rară, totuşi afectează circa 5% din cazurile de tumori ale pleoapelor. Şi aceste forme se pot răspândi la nivelul orbitei sau a nodulilor limfatici, de aceea metoda de tratament recomandată este intervenţia chirurgicală.

Melanomul malign al ochiului 

Melanomul malign al ochiului reprezintă 1% din tumorile maligne ale ploapelor şi poate produce uneori chiar decesul pacientului afectat.
Ca orice altă formă a melanomului malign, această tumoră a pleoapei poate apărea ca urmare a unu nerv preexistent sau se poate dezvolta fără să existe o cauză precedentă.
Se pare că expunerea prelungită la soare este unul dintre factorii cauzatori ai acestei formaţiuni tumoroase.
Orice zonă pigmentată trebuie să fie examinată mai ales dacă se observă modificări de culoare. Intervenţia chirurgicală este metoda de tratament recomandată.