Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:44
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Uveita, o afectiune inflamatorie a tractului uveal

Uveita, o afectiune inflamatorie a tractului uveal

10 august 2015    

Uveita este o afecţiune inflamatorie a tractului uveal, este cel mai frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani şi este caracterizată prin inflamarea tunicii vasculare a ochiului, ce poartă denumirea de coroidă sau uvea, şi printr-o senzaţie de durere provocată la nivelul ochilor de lumina puternică.

Uveita - Forme

În funcţie de prezenţa semnelor de inflamaţie la nivelul segmentelor oculare, uveita a fost clasificată în uveită anterioară, caracterizată printr-o inflamaţie localizată în interiorul umorii apoase,  şi uveită posterioară sau panuveită. De asemenea, uveita poate fi acută sau cronică şi granulomatoasă, cu noduli la nivelul irisului, sau negranulomatoasă, fără noduli la nivelul irisului


Uveita – Cauze

Uveita, indiferent de tip, are la bază o mai multe cauze, dar şi afecţiuni sistemice asociate acesteia. Printre cauze se poate număra un virus sau infectarea cu bacterii după o operaţie oculară. De altfel, uveita se poate face simţită şi în cazul bolilor reumatologice sau a meningitei. Pe de altă parte, responsabile de apariţia uveitei anterioare negranulomatoase sunt boli precum sindromul reiter, psoriazisul, colita ulcerativă şi boala Chron.
 
Uveita anterioară granulomatoasă este cauzată la rândul ei de afecţiuni cum ar fi sifilisul, tuberculoza pulmonară, toxoplasmoza sau oftalmia simpatică. În ceea ce priveşte uveitele anterioare şi posterioare, acestea sunt determinate de boala Behcet.

Uveita – Semne şi simptome

Semnele şi simptomele uveitei diferă de la un tip al afecţiunii la altul. Astfel, uveita anterioară poate fi recunoscută prin dureri locale, lăcrimare, roşeaţă în jurul irisului, sensibilitate la lumină, vedere neclară şi presiune intraoculară mare. Semnele şi simptomele uveitei posterioare includ dureri dacă nervul optic a fost afectat, scăderea acuităţii vizuale şi scotom pozitiv sau negativ.

Uveita - Diagnostic 

Diagnosticul este pus de medicul specialist în urma unei examinări a ochilor. Investigaţia se realizează cu ajutorul oftalmoscopiei şi al microscopului.

Uveita – Tratament

Tratamentul în cazul uveitei se prescrie şi se administrează în funcţie de tipul afecţiunii. Astfel, tratamentele pot diferi de la un tip la altul al uveitei. În cazul uveitei anterioare, specialiştii recomandă tratamentul cu corticoizi topici, iar atunci când este cazul tratamentul pe bază de injecţii perioculare cu steroizi.
 
Şi asta deoarece este esenţial ca pupila să se dilate şi, astfel, să dispară şi disconfortul de la nivelul zonei oculare. În ceea ce priveşte uveita posterioară, dilatarea pupilei nu este necesară, iar tratamentul constă în corticoterapie sistemică.
 
Şi chimioterapia specifică poate fi indicată în diagnosticul de uveită posterioară, însă la această formă de tratament se recurge doar atunci când a fost identificată o cauză infecţioasă.

Uveita – Prognostic

Prognosticul depinde, de asemenea, de tipul afecţiunii. De exemplu, un prognostic mai bun decât al uveitei posterioare îl au uveitele anterioare şi negranulomatoase.
 
Totul depinde însă de medicul oftalmolog şi de cooperarea sa cu ceilalţi medici specialişti în vederea stabilirii unui diagnostic corect şi supravegherii pacientului.