Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:37
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul bronhopulmonar sau Carcinomul bronsic

Cancerul bronhopulmonar sau Carcinomul bronsic

14 iulie 2015    
Cancerul bronhopulmonar sau carcinomul bronşic este o formă frecventă de cancer, o tumoră malignă la nivel pulmonar reprezentată de aglomerări de celule canceroase care împiedică funcţionarea normală a plămânului.
 

Cancerul bronhopulmonar - Incidenţa 

 
Cancerul bronhopulmonar apare preponderent la bărbaţi (de aproximativ 10 ori mai des decât la femei), în special după 40 de ani. 
Cancerul bronhopulmonar este prima cauză de deces prin cancer în SUA şi în România.
În România, la bărbaţi carcinomul bronşic ocupă locul 2, după cancerul de prostată.
 

Carcinomul bronşic - Simptome

 
Debutul cancerului bronhopulmonar este de obicei lent, se manifestă tardiv prin tuse continuă, expectoraţie mucoasă sau muco-purulentă, dificultate la respiraţie (dispnee), dureri toracice intense. Debutul poate fi şi acut, cu aspect de pneumonie sau de abces pulmonar. 
 
Carcinomul bronşic are punct de plecare în celulele bronşice care produce nişe cu expectoraţii sanguinolente sau hemoptizii, dispnee, senzaţie de opresiune toracală, junghiuri, tuse uscată, febră, răguşeală şi senzaţia de plămân încărcat.
 
Aceste simptome sunt însoţite de scădere în greutate, tuse persistentă, alterarea stării generale, spută cu firişoare de sânge.
 
Simptomele cancerului bronhopulmonar sunt în funcţie de reacţiile pe care le produce la nivelul bronhiei şi la nivelul parenchimului pulmonar.
 

Cancerul bronhopulmonar - Cauze

 
Cancerul bronhopulmonar are drept principală cauză fumatul pasiv şi activ, poluarea atmosferică şi a mediului de lucru, netratarea la timp a tuturor infecţiilor bronşice, boli pulmonare nemaligne preexistente (fibroză pulmonară idiopatică şi tuberculoza pulmonară).
 
Etiologia nu este cunoscută, dar este favorizat de fumat, substanţe radioactive, gudron, procese inflamatorii cronice pulmonare. Tumoarea este localizată mai frecvent în plămânul drept, în bronhiile mari şi lobii superiori. Odată constituită, formaţiunea tumorală se extinde în bronhie pe care, treptat, o obstruează.
 

Cancerul bronhopulmonar - Diagnostic 

 
Există două principale forme de localizare ale cancerului bronhopulmonar în hilul pulmonar şi la nivel periferic.
 
Diagnosticul pentru cancerul bronhopulmonar se realizează prin examen radiologie, bronhoscopie, biopsie, examen microscopic al sputei, iar diagnosticul clar apar din păcate mai târziu, când tratamentul medical nu îşi mai face efectul, iar gravitatea e accentuată şi din faptul că faza asimptomatică poate dura şi 6 ani.
 
Când diagnosticul s-a stabilit, evoluţia este în general rapidă, cei afectaţi au o durată de viaţă de aproximativ doi ani de la precizarea acestuia, iar complicaţiile sunt numeroase. De regulă, cancerul bronhopulmonar începe într-un plamân şi dacă nu este tratat la timp se poate extinde la nivelul ganglionilor limfatici şi în alte ţesuturi din torace (inclusiv plamânul celălalt), inclusiv poate metastaza în oase, creier, ficat sau alte organe.
 

Cancerul bronhopulmonar - Tratament

Din tratamentele cancerului bronhopulmonar, chirurgia este cea mai eficientă, iar tratamentul medical este indicat în formele inoperabile din cauza metastazelor, vârstei înaintate, a complicaţiilor.

Tratament chirurgical presupune îndepărtarea tumorii (ţesut înconjurător, părţi pulmonare sau tot plămânul), polichimioterapie, tratament prechirurgical (neoadjuvantă) sau postchirurgical (adjuvantă) şi chimioterapie pre şi post operatorie, radioterapie cu radiaţii ionizante pe volumul tumoral şi screening.