Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Marţi, 17 iul 2018      07:48
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul de col uterin – Semne de alarma!

Cancerul de col uterin – Semne de alarma!

30 iunie 2015    
Cancerul de col uterin reprezintă principala cauză de deces în rândul femeilor la nivel mondial. Din acest motiv, depistarea precoce şi aplicarea unui tratament adecvat, în cazul acestei afecţiuni, sunt extrem de importante. 
 

Cancerul de col uterin - Simptome

 
Cancerul de col uterin debutează, de cele mai multe ori, fără simptome.
 
Acestea se descoperă numai în cadrul procesului de screening, prin examen citologic Papanicolau.
 
Pe măsură ce boala progresează, pacienta poate acuza sângerări pe cale vaginală, spontane sau la contact sexual sau o secreţie albicioasă (leucoree) cu striuri de sânge.
 
Alte semne ale cancerului de col uterin includ durerea vaginală în timpul actului sexual, secreţia vaginală cu miros neplăcut - care persistă după administrarea unui antibiotic sau durerea în timpul urinării.

Simptomele cancerului de col uterin apar, aşadar, tardiv, de cele mai multe ori atunci când afecţiunea se află într-un stadiu avansat. În acest stagiu însă simptomele sunt diverse. Astfel, apar constipaţia, sângele în urină - hematuria, incontinenţa urinară şi dureri osoase. Alte simptome în context tardiv sunt pierderea apetitului şi scăderea în greutate, oboseala şi lipsa tonusului muscular. 

Cu toate acestea, cancerul de col uterin poate fi diagnosticat într-o fază incipientă, prin efectuarea unor investigaţii specifice, precum testul Babeş-Papanicolau.

Testul Babeş-Papanicolau poate depista în fază incipientă afecţiuni precum cervicita, care, netratată la timp poate provoca cancer de col uterin.