Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:21
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul de pancreas, o boala cu rata mica de supravietuire

Cancerul de pancreas, o boala cu rata mica de supravietuire

01 iulie 2015    
Cancerul de pancreas este una dintre afecţiunile maligne cele mai dificil de tratat şi cu o rată a mortalităţii extrem de ridicată pentru că, de cele mai multe ori, este diagnosticat în stadii avansate.  
 

Cancerul de pancreas - Incidenţa

 
Cancerul de pancreas este o boală întâlnită mai ales la persoanele vârstnice. Conform statisticilor, vârsta medie a pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de pancreas fiind de 72 de ani. Peste 80% dintre pacienţi sunt diagnosticaţi în stadiul avansat al bolii şi doar 15% - 20% sunt eligibili pentru intervenţia chirurgicală la momentul diagnosticului. Chiar şi după intervenţia chirurgicală, prognosticul pacienţilor cu cancer de pancreas este unul extrem de rezervat: doar între 10% şi 30% dintre cei operaţi supravieţuiesc 5 ani.
 

Cancerul pancreatic - Factorii de risc

 
Cauza exactă a apariţiei cancerului de pancreas nu este cunoscută.
 
Totuşi, o serie de factori de risc cresc şansa de apariţie a acestei boli. Şansele de apariţie a cancerului de pancreas la fumători sunt de 2-3 ori mai mari decât la nefumători.
 
Alimentaţia bogată în grăsimi şi carne poate creşte riscul de cancer de pancreas. Pancreatita cronică este, de asemenea, răspunzătoare pentru apariţia cancerului de pancreas.
 
Diabetul este o altă boală care ar putea fi cauza apariţiei acestui tip de cancer. Atât diabetul de tip 1 (insulino-dependent) cât şi cel de tip 2 (insulino-independent, al adultului) pot fi asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer de pancreas. Persoanele care au în familie cazuri de cancer de pancreas pot avea un risc mărit de a dezvolta aceasta boală.
 
Expunerea la anumite substanţe chimice, la pesticide, coloranţi industriali şi alte substante chimice poate creşte şansa de apariţie a cancerului de pancreas.
 

Cancerul pancreatic - Semne şi simptome ale bolii

 
Majoritatea semnelor şi simptomelor cancerului de pancreas nu sunt specifice, adică ele se pot întâlni şi în alte boli. De aceea este deosebit de important ca cei care prezintă urmatoarele manifestări să se prezinte imediat la medic: îngălbenirea pielii şi albirea ochilor, urina închisă la culoare, scaune deschise la culoare, durere în partea superioară a abdomenului şi spatelui, stări de slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, greaţă şi stări de vomă, pierderi inexplicabile în greutate, constipaţie.
 

Cancerul pancreatic - Tratamentul

 
În ultimii 25 de ani, s-au înregistrat puţine progrese în ceea ce priveşte tratamentul pacienţilor cu cancer de pancreas, la ora actuală existând trei abordări terapeutice majore: intervenţia chirurgicală, radioterapia şi chimioterapia.
 
Intervenţia chirurgicală cu îndepărtarea tumorii, înainte de a se extinde la organele învecinate, reprezintă singurul tratament eficient în cancerul de pancreas şi este posibilă doar în stadiile iniţiale ale bolii când foarte puţini pacienţi sunt diagnosticaţi.
 
Pentru stadiile avansate ale bolii, care reprezintă majoritatea situaţiilor, rămâne varianta tratamentului bazat pe chimioterapie şi/sau radioterapie, destinate încetinirii evoluţiei bolii şi îmbunătăţirii calităţii vieţii.
 
Chimioterapia în combinaţie sau nu cu radioterapia reprezintă tratamentul standard actual pentru cancerul de pancreas avansat şi metastazat.În ultimii 10 ani, tratamentul standard pentru cancerul de pancreas avansat s-a bazat pe chimioterapia cu gemcitabină.
 

Noi opţiuni terapeutice

 
Noile opţiuni terapeutice trebuie să îmbunătăţească ratele de supravieţuire şi să permită intervenţia chirurgicală la cât mai mulţi pacienţi.
Deşi numeroşi agenţi terapeutici au fost testaţi de-a lungul timpului, nici unul nu a dovedit o eficacitate superioară tratamentului standard.
 
Recent însă, a fost aprobat un nou agent terapeutic pentru tratamentul cancerului de pancreas avansat.
 
Acesta este un inhibitor al receptorului factorului de creştere epidermal (EGFR), nişte molecule chimice existente pe suprafaţa celulelor cu rol în declanşarea multiplicării celulare.
Mecanismul de acţiune al noului medicament se bazează pe faptul ca celulele tumorale prezintă pe suprafaţa lor un număr foarte mare de EGFR, ceea ce înseamnă că noul agent acţioneaza ţintit mai ales asupra tumorii, încetinindu-i creşterea şi în consecinţă progresia bolii cu creşterea supravieţuirii.
Numărul crescut de EGFR este asociat cu o serie întreagă de tumori maligne solide, nu numai cu cancerul de pancreas.