Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:13
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul de san – autoexaminarea sanului

Cancerul de san – autoexaminarea sanului

28 iulie 2015    

Cancerul este o maladie extrem de răspândită atât în România, cât şi întreaga lume. Cancerul îmbracă diverse forme şi nu se localizează doar la nivelul unui singur organ din corpul uman. În ultimii ani, numărul persoanelor care au decedat din cauza cancerului a crescut îngrijorător.

Cancerul de sân - Incidenţa

Incidenţă extrem de mare are şi cancerul de sân, care afectează anual aproximativ 6.000 de femei din România.
 
Cancerul de sân afectează 1 femeie din 10, potrivit ultimelor statistici. Cu toate acestea, studiile au arătat că, depistat în fază incipientă, cancerul de sân este vindecabil în proporție de 95%.
Statisticile evidențiază faptul că în Europa un nou caz de cancer de sân este diagnosticat la fiecare 2,5 minute.
 
Cancerul de sân şi orice anomalie a sânului pot fi depistate printr-un procedeu extrem de simplu, care nu necesită nici timp mult şi nici costuri şi anume autoexaminarea. Cea mai mare parte a celulelor maligne se dezvoltă în apropierea axilei, acolo unde se găsesc cele mai multe canale conductoare ale sânului.

Cancerul de sân – Perioada recomandată pentru autoexaminare

Un minim control se poate realiza acasă, prinpalparea sânului cu palma. Procedeul trebuie să fie aplicat o singură dată pe lună, pe cât posibil respectându-se ziua examinării.
 
În acelaşi timp, medicii recomandă ca autoexaminarea să înceapă de la vârsta de 20 de ani. Perioada cea mai potrivită pentru autoexaminare este cu o săptămână înainte sau după menstruaţie. În această perioadă sânul nu suferă modificări în ceea ce priveşte volumul fiziologic.
 
Cancerul de sân este mai frecvent în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 40 şi 65 de ani, dar apare şi la grupele de vârstă mai puţin înaintate. Aşadar, autoexaminarea şi depistarea din timp a oricărei anomalii a sânului poate scădea considerabil riscul dezvoltării cancerului de sân.

Observarea amănunţită a sânului, primul pas în depistarea unei anomalii

Autoexaminarea începe printr-o observare amănunţită a sânilor. Aceasta se va realiza cu ajutorul unei oglinzi.
Femeia trebuie să acorde atenţie diferenţelor dintre sâni.
Mai exact trebuie avut în vedere conturul acestora, volumul şi forma.
Totodată, trebuie analizat dacă pe suprafaţa pielii sânului există eczeme sau alte contuzii.
Toate aceste aspecte pot fi uşor de observat printr-o simplă mişcare a mâinilor în sus, deasupra capului, spre mijloc, şi în jos.
 

Cancerul de sân – Autoexaminarea – Palparea

Palparea este cel mai important element în depistarea unei anomalii. După autoexaminarea vizuală se trece efectiv la procesul depalpare. Pentru o examinarea precisă, palparea sânului se va face în mai multe etape.
 
În primă fază, palparea se va realiza atunci când muşchii nu sunt încordaţi. O astfel de autoexaminare necesită o poziţie întinsă a corpului. În funcţie de sânul examinat, braţul trebuie îndoit sub cap, la nivelul gâtului.
 
Palma trebuie să efectueze mişcări spiralate în jurul sânului, pornind de la zona periferică a sânului şi îndreptându-se către centrul acestuia. Cu ajutorul degetelor se vor efectua mişcări ciclice uşor apăsate. Astfel se va depista dacă glandele ce alcătuiesc sânul au suferit sau nu modificări.

Cancerul de sân – Autoexaminarea verticală a sânului

Autoexaminarea verticală a sânului este o altă fază de observare a sânului, ce se va realiza cu ajutorul palmei în sus şi în jos. Imediat după acest pas se va trece şi la palparea axilei. Acest procedeu are ca scop identificarea unor eventuale anomalii sau umflături apărute la acest nivel.
 În aceeaşi poziţie a corpului se va analiza într-o ultimă fază şi mamelonul. Acesta trebuie apăsat uşor între degetul arătător şi cel mare. În cazul în care se va observa secreţie de lichid sau o oarece orientare a mamelonului spre interior, atunci ar fi bine să se consulte un medic de specialitate.

Autoexaminarea – Dureri la palpare –Apariţia nodulilor

Autoexaminarea, respectiv procesul depalpare, poate identifica apariţia unui nodul. Tot în acest fel se poate constata şi cât de mult s-a dezvoltat un nodul deja existent sau dacă există dureri la palpare.
 
Acest din ultim fapt indică că ceva nu este în regulă şi prin urmare trebuie consultant medicul în vederea stabilirii afecţiunii şi a tratamentului aferent acesteia.
 
Sănătatea sânilor este esenţială, iar autoexaminarea este primul pas pe care fiecare femeie trebuie să îl facă în prevenirea cancerului de sân.

 
Sanatateatv.ro