Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:06
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul de san la barbati este o afectiune rara, dar grava

Cancerul de san la barbati este o afectiune rara, dar grava

31 iulie 2015    

Cancerul de sân nu este o boala ce afectează numai femeile ci şi bărbaţii, dar într-o proporţie mult mai mică.

Cancerul de sân la bărbaţi - Generalităţi

Cazurile de îmbolnăviri de cancer de sân în rândul bărbaţilor sunt rare şi reprezintă un procent de aproape 1% din toate cazurile de cancer mamar.

Bărbaţii, la fel ca şi femeile, pot fi diagnosticaţi cu tumoră malignă la nivelul sânului.

Cei mai predispuşi la o astfel de îmbolnăvire sunt persoanele de sex masculin care au mai avut în familie astfel de cazuri sau rude care au suferit de cancer de prostată. Excepţie nu fac însă nici bărbaţii care iau hormoni şi cei care au fost iradiaţi peste limita impusă.

Afectaţi de cancerul mamar pot fi şi bărbaţii ce prezintă afecţiuni testiculare, hernii inghinale, sterilitate şi pubertate întârziată.  În acelaşi timp, ciroza hepatică sau sindromul Klinefelter, dar şi mutaţiile genetice moştenite pot fi factori principali în dezvoltarea cancerului de sân în rândul bărbaţilor.

Cancerul de sân la bărbaţi - Simptome

În afara apariţiei nodulilor, cancerul mamar la bărbaţi prezintă şi alte simptome.
 
Printre acestea se numără şi scurgerile de sânge la nivelul mamelonului, ulceraţiile la nivelul sânului şi metastazele la distanţă. La fel ca şi în cazul femeilor ce suferă de cancer de sân, cu cât afecţiunea este depistată mai repede cu atât şansele de supravieţuire sunt mai mari.

Cancerul de sân la bărbaţi - Diagnostic

Cancerul de sân este mai frecvent în cazul bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 60 şi 70 de ani, însă au fost înregistrate cazuri de acest tip şi la cei cu vârste mai puţin înaintate.
 
Diagnosticarea cancerului de sân în cazul bărbaţilor este mult mai uşor de realizat datorită ţesutului mamarşi volumului sânilor mult mai redus. Astfel, medicii recomandă şi bărbaţilor să îşi autoexamineze sânii lunar.
 
În urma identificării unui eventualnodul la sân, este necesară prezenţa la medic şi efectuarea unei mamografii sau ecografii, precum şi a unei biopsii, dacă este cazul, pentru a clarifica natura tumorii.
În acest ultim caz se va apela la biopsia pe ac prin care se va extrage o parte din tumoră sau la biopsia centrală, prin se va înlătura o parte din tumoră. În funcţie de tipul şi gravitatea tumorii, medicul poate recurge şi la biopsia exciziţională, ce constă în înlăturarea totală a tumorii.
 

Cancerul de sân la bărbaţi - Tratament

În ceea ce priveşte tratamentul şi recuperarea pacientului, aceste două aspecte variază în funcţie de vârsta bărbatului diagnosticat cu cancer de sân, de puterea organismului de a lupta cu această afecţiune malignă, de tipul afecţiunii şi de suprafaţa de extindere a acesteia.
 
Cu cât tumora este mai restrânsă cu atât şansele ca tratamentul să fie eficace sunt mai mari.
 
Tratamentul poate fi standard sau se poate apela, după caz, la intervenţia chirurgicală, chimioterapie, terapia hormonală sau la radioterapie.
 
Intervenţia chirurgicală în cazul cancerului de sân la bărbaţi constă în înlăturarea sânului, a unor noduli limfatici din axilă sau înlăturarea unei părţi din peretele muscular al toracelui. În urma intervenţiei chirurgicale este obligatoriu tratamentul de întreţinere, ce se va desfăşura sub forma unei terapii prin care eventualele celule canceroase rămase în organism vor fi distruse.
 
Chimioterapia este una dintre aceste terapii adjuvante.
 
Medicamentul chimioterapeutic poate fi administrat oral sau sub formă injectabilă sau direct în coloana vertebrală ori într-un alt organ. Totul depinde însă de tipul şi de forma cancerului tratat.
 
Radioterapia este un alt tip de tratament ce distruge celule canceroase cu ajutorul diferitelor tipuri de raze.
 
În acelaşi timp se poate apela la terapia hormonală, aceasta având rolul de a opri creşterea hormonală printr-un proces de înlăturare a hormonilor şi de blocare a acţiunii acestora.

 
Sanatateatv.ro