Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:23
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul de san, o boala necrutaoare

Cancerul de san, o boala necrutaoare

30 iunie 2015    
Cancerul de sân este una dintre formele de cancer care provoacă cele mai multe victime în rândul femeilor.
 

Cancerul de sân - Incidenţa

 
Potrivit Institutului Oncologic Bucureşti, aproape 6.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual în România. Din păcate însă, cele mai multe femei care suferă de cancer la sân ajung la medic destul de târziu, adică în stadiul 2 sau 3 al bolii. De aceea, numărul femeilor care au murit în ultimii ani de cancer la sân este tot mai mare.
 
Anual, în întreaga lume, mai mult de 700.000 de femei mor din cauza acestei boli şi se estimează că 8-9% din femei vor dezvolta cancer de sân pe parcursul vieţii. De aceea, e important ca femeile să fie informate corect despre această boală.
 
Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu acest tip de cancer au o rată de supravieţuire la 5 ani în mai mult de 95% dintre cazuri. După tratamentul primar, aproximativ 50% dintre paciente vor dezvolta cancer de sân metastatic.
 
Din momentul diagnosticarii, perioada medie de supravieţuire a acestor paciente este de 18 - 30 luni.
 
Cancerul de sân nu este o boală de care suferă exclusiv femeile. La fiecare 100 de femei cu cancer de sân, un bărbat va dezvolta boala.
 
Evaluarea bărbaţilor care suferă de cancer de sân este similară cu cea a femeilor, incluzând şi mamografia.  
 
Incidenţa cancerului este mică în primii 20 de ani de viaţă, creşte în mod gradat atingând un palier la vârsta de 45 şi creşte dramatic după vârsta de 50 de ani. 50 % din cazurile de cancer de sân sunt diagnosticate la femeile peste 65 de ani, acest lucru indicând necesitatea unei supravegheri atente de-a lungul vieţii unei femei şi a unei examinări timpurii.
 
Cancerul de sân este considerat o boală heterogenă, acest lucru însemnând că se manifestă diferit de la femeie la femeie, în funcţie de vârstă şi în funcţie de grupul social din care provine femeia respectivă. Studiile de autopsie arată ca 2% din populaţie prezintă un cancer nediagnosticat atunci când mor. Femeile mai în vârstă prezinta în mod tipic o formă de cancer mai puţin agresivă decât cele tinere.
 
 

Semnele iniţiale ale cancerului de sân

 
Un nodul care este detectat şi care de obicei este izolat, solid, şi de cele mai multe ori, nedureros este primul semnal e alarmă în cazul cancerului de sân. De asemenea, pielea sânului din zona subraţului se umflă şi are o înfăţişare neobisnuită, venele de la suprafaţa pielii devin mai proeminente pe acel sân, iar mamelonul sânului îşi modifică orientarea, dezvoltă o schimbare rapidă în textura pielii şi are o secreţie neobişnuită.
 
Sânii femeilor pot dezvolta diferite tipuri de noduli, dar numai un mic procent dintre aceştia sunt maligni. În timp ce istoria de cancer în familie poate creşte riscul apariţiei acestei boli, totuşi majoritatea cazurilor de cancer de sân sunt diagnosticate la femeile care nu au astfel de cazuri în familie.
 

Statistici alarmante

 
Statisticile realizate în cadrul studiilor privind cancerul la sân arată că la fiecare 3 min o femeie este diagnosticată cu cancer de sân. O femeie din 8 care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieţii. Cancerul de sân este principala cauza de deces la femeile cu vârste cuprinse între 40 şi 55 ani. 70% din cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare. Atenţie însă, nu toţi nodulii sunt detectabili la atingere, de aceea medicii recomandă efectuarea mamografiilor regulate şi lunar examene la sân. 8 din 10 noduli la sân nu sunt canceroşi, dar numai medical poate decide despre ce tip de nodul este vorba. Mamografia este o examinare cu raze X într-o doza mică prin care se poate detecta cancerul de sân cu doi ani înainte ca acesta să crească într-atât încât să poată fi simţit la atingere. Atunci când cancerul de sân este descoperit timpuriu, rata de supravieţuire pe 5 ani este de 96%.
 

Tipuri de cancer de sân

 

Carcinomul ductal in-situ este clasificat de regulă în două tipuri, şi anume comedo sau „cap negru”, suprafaţa tăiată a tumorii demonstrează expulzarea celulelor canceroase moarte similare unui neg şi non-comedo. Carcinomul ductal in-situ este un cancer de sân incipient, limitat la interiorul sistemului ductal.
 
Distincţia dintre tipul comedo şi cel non-comedo este importantă deoarece comedocarcinomul in-situ este, de obicei, mult mai agresiv, şi pot să apară zone de microinvazie. Intervenţia chirurgicală se face la fel ca şi în cazul altor tipuri de cancer cu excepţia faptului ca nu se extirpă ganglionii axilari, deoarece numai 1% din aceste leziuni vor avea metastază axilară. Totuşi, se recomandă ca, în cazul în care se apelează la operaţie sectorială (păstrarea unei părţi a sânului), să se facă radioterapie pentru a reduce rata de recidivă de la 21%, fără radioterapie, la 5%-10%, cu radioterapie. Acesta este însă un subiect controversat în tratamentul cancerului.
 
Carcinomul ductal infiltrat este cea mai întâlnită formă de cancer, care reprezintă 78% din toate afecţiunile maligne. Aceste leziuni pot fi stelate ca reprezentare, apar la mamografie în formă stelată, sau bine delimitate, rotunde. Leziunile stelate, de obicei, au un pronostic descurajator.
 
Carcinomul medular cuprinde 15% din cazurile de cancer de sân. Aceste leziuni sunt, de obicei, bine conturate şi poate fi dificil să le deosebeşti de fibroadenoame prin mamografie sau sonografie. De obicei, carcinomul medular prezintă o prognoză mai optimistă decât alte fome de cancer.
 
Carcinomul lobular Infiltrat reprezintă 15% din leziunile de cancer de sân. Apare, în general, în cadranul supero-extern al sânului sub forma unei uşoare îngroşări şi este dificil de diagnosticat prin mamografie. Cancerul lobular infiltrat poate fi bilateral adică la ambii sâni. Microscopic, aceste tumori prezintă o zonă liniară de celule (Indian filing) şi cresc în jurul canalelor (ductelor) şi ţintesc lobulii.
 
Carcinomul tubular este un carcinom bine diferenţiat al sânului. Acest tip de leziune constituie 2% din cazurile de cancer de sân. Acest tip de cancer este mai blând, dat fiind că există o prognoză favorabilă, de aproape 95% supravieţuitori în 10 ani.
 
Carcinomul mucinous reprezintă 1%-2% din cazurile de cancer de sân şi au o prognoză favorabilă. Aceste leziuni sunt de regulă bine delimitate, rotunde.

Cancerul de sân inflamator este o formă de cancer deosebit de agresivă a cărei prezenţă este remarcată, de obicei, prin schimbări la nivelul pielii, cum ar fi roşeaţă (eritem), îngroşarea pielii şi proeminenşa foliculilor de păr care dă aparenţa unei coji de portocală. Diagnosticul este stabilit după efectuarea unei biopsii a pielii, care arată prezenţa tumorii la nivelul canalelor limfatice şi vasculare în 50% din cazuri.