Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul faringian

Cancerul faringian

02 iulie 2015    
Cancerul faringian sau cancerul de gât reprezintă cancerul anumitor zone ale gâtului.
 
Faringele aparţine deopotrivă aparatului respirator, pentru că face legătura între fosele nazale şi laringe, dar şi aparatului digestiv fiind  situat între cavitatea bucală şi esofag.  De aceea, cancerul faringian se poate răspândi în orice parte a gurii sau a gâtului bolnavului.
 
Cancerul faringian apare atunci când celulele aflate în componenţa organelor folosite la respiraţie, la vorbit, la înghiţit încep să se dividă fără control. Cancerul faringian este mai des întâlnit la bărbaţii trecuţi de vârsta de 40 de ani, fiind influenţat în principal de fumat şi de consumul de alcool excesiv, dar şi de deficienţa de vitamina A, un regim alimentar slab din care lipsesc fructele şi legumele sau lucrul într-un mediu toxic.
 

Cancerul faringian - Simptome

 
 
Primul simptom al cancerului faringian este schimbarea sunetului vocii, ce poate include o răguşeală constantă.
 
Alte simptome ale cancerului faringian sunt gât uscat, senzaţie de corp străin care blochează gâtul, dificultăţi în a mesteca, dificultăţi în mişcarea limbii sau a maxilarului, voce răguşită sau voce cu tonalităţi schimbătoare, scădere în greutate, rană deschisă în gură care nu se vindecă, durere persistentă şi continuă în gură, gât sau ceafă, tuse continuă, umflături sau dureri în gât.
 

Cancerul faringian- Tratamentul 

 

Tratamentul în cazul cancerului faringian este recomandat de către medicul ORL-ist, medicul oncolog sau medicul pneumolog. Fiind o arie destul de largă - cu importanţă atât pentru funcţia respiratorie cât şi pentru cea gastrică, trebuie o colaborare interdisciplinară atunci când un pacient cu cancer faringian se prezintă la medic. 
De asemenea, un medic psiholog ar ajuta mult în terapie - aderenţa la tratament, efectele unei intervenţii chirurgicale, ce înseamnă de fapt boala. 

Tratamentul cancerului faringian presupune mai multe variante, printre care traheotomia -  când tumora are dimensiuni mari şi poate produce obstrucţia căilor aeriene, radioterapia sau cordectomia laser în stadiile incipiente. Altă metodă de tratament chirurgical se află faringectomie în cazul stadiilor mai avansate, urmată de radioterapie postoperatorie, morfină şi alte analgezice pentru ameliorarea durerilor.

Majoritatea cazurilor sunt tratate printr-o metodă chirurgicală şi radioterapie.

Chimioterapia citostatică şi terapia imunologică au un rol pregătitor pentru terapia radiochirurgicală.

Din păcate, majoritatea cazurilor de cancer faringian ajung într-o faza avansată şi în consecinţă singura operaţie posibiă din punct de vedere oncologic este operaţia de faringectomie totală, care presupune îndepărtarea totală sau parţială a faringelui.