Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:31
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul la creier, un cancer prezent la batrani si copii

Cancerul la creier, un cancer prezent la batrani si copii

02 iulie 2015    
Cancerul la creier reprezintă o varietate de tumoră a sistemului nervos central dezvoltată pe seama celulelor gliale.
celulele gliale sunt celule care asigură protecţia şi nutriţia celulelor nervoase.
 
Glioamele sunt cele mai frecvente dintre tumorile primitive ale sistemului nervos central la adult. Ele grupează diferite tipuri de tumori cerebrale, benigne (astrocitom, oligodendrogliom) sau maligne (glioblastom).
 

Cancerul la creier - Cauze 

 
Se pare că principalul vinovat pentru cancerul la creier sunt celule canceroase care deturnează vasele de sânge ale creierului pentru a se hrăni din ele, acest mecanism având la bază o proteină de la suprafaţa celulelor canceroase numită intregrin, care permite ancorarea acestora de vasele de sânge.
 
Înaintea acestei descoperiri, se credea că celulele tumorale cresc peste celulele care alcătuiesc materia albă şi cenuşie a creierului (neuronii şi celulele gliale), însă s-a constatat că celulele canceroase metastazice încep să crească în 95% de cazuri pe vasele de sânge şi nu pe celulele nervoase.
 
Prin stoparea integrinelor, celulele canceroase sunt împiedicate să se ancoreze de vasele de creştere şi să crească.
 

Cancerul la creier - Incidenţa 

 
Riscul de apariţie a cancerului la creier creşte pentru bărbaţii după vârsta de 50 de ani sau copiii sub 8 ani (tumorile cerebrale sunt al 2-lea tip de cancer ca frecvenţă în rândul copiilor, reprezentând aproximativ 15% din totalul tumorilor cerebrale), gliomul fiind o tumoarelocalizată la nivelul sistemului nervos, a unui nerv formată din ţesut nevroglic, cu o frecvenţă de 80% în rândul bolilor sistemului nervos.
 
Persoanele care au antecedente familiale (cei care au avut în familie persoane diagnosticate cu glioblastom, forma de gliom malign cu evoluţie rapidă, care apare la vârsta mijlocie în emisferele cerebrale, prezintă un risc de două ori mai crescut de a dezvolta aceasta tumoare şi de patru ori mai mare în cazul astrocitomului) în ceea ce priveşte tumorile de cancer la creier sau cele care lucrează într-un mediu cu expunere la radiaţii prezintă un risc mai crescut de a dezvolta tumori canceroase.
 
Tumorile creierului pot fi benigne sau maligne, primitive sau metastatice
 
Tumorile benigne sunt cele mai întâlnite, iar tumorile maligne reprezintă cam 1% din totalul neoplaziilor nou apărute, tumorile gliale sunt cele mai frecvente, reprezentând 50-60% din totalul tumorilor primitive de la nivel cerebral.
 
Cele benigne au margini bine delimitate şi nu prezintă riscul de a invada ţesutul alăturat, caz în care pot fi extirpate şi maligne, care cresc rapid şi se pot răspândi în tot organismul.
 
Pentru o cincime dintre pacienţii care suferă de cancer există riscul răspândirii cancerului la creier, metastazele la creier fiind cele mai comune forme de tumori maligne ale sistemului nervos central.
 
Odată cancerul a ajuns la creier, durata medie de supravieţuire este de mai puţin de un an. La formarea de noi tumori în organe îndepărtate, acestea se comportă la fel ca tumora originală, aşadar un cancer la creier care apare la plămân nu va fi cancer de plămâni.

Cancerul la creier - Simptome 

O tumoare la creier poate apăsa pe regiuni importante din creier cauzând pierderi de cunoştinţă şi crize, aceste fiind simptomele cele mai evidente, urmate de greaţă, vomă, ambliopie (vedere dublă) şi somnolenţă, lipsă de coordonare în mişcare, tulburări de auz, vorbire, afectarea capacităţii de concentrare, probleme de memorie, amorţeli la nivelul membrelor, paralizie facială etc.
 

Cancerul la creier - Tratament

 
Tratamentul cancerului de la nivelul creierului trebuie realizat după un diagnostic de certitudine documentat. Tratamentul cancerului la creier presupune colaborarea dintre neurochirurg, chirurg oncolog, radioterapeut şi oncolog medical.
 
Biopsia constă în extragerea unei bucăţi mici din tumora, care este apoi trimisă spre examinare la un anatomopatolog unde se va descoperi dacă ţesutul este sau nu canceros, iar examinarea citologică presupune analiză.
 
Scopul tuturor tratamentelor împotriva cancerului este de a distruge şi îndepărta tumora sau celulele canceroase din organism şi de a prelungi viaţa pacientului prin folosirea corectă a tratamentelor adecvate, de obicei în asociere.
 
Examenele radiologice verifică posibilitatea răspândirii celulelor într-o anumită regiune a corpului, adică prezenţa sau nu a metastazelor, iar scintigrafia presupune injectarea unei cantităţi de substanţă radioactivă care va fi colectată mai intens în organul sau zona afectată de cancer.
 
Tratamentul medicamentos se bazează pe substanţe precum carbamazepina, amitriptilina şi sumatripanul. Tratament chirurgical presupune excizia unei părţi a tumorii (craniotomie) urmată de chimioterapie şi radioterapie.
 
Craniotomia constă în incizia scalpului cu excizarea temporară a unei porţiuni din craniu (osul capului) pentru a face posibil accesul la tumoră, iar porţiunea de craniu extirpată este repoziţionată la finalul intervenţiei. Intervenţia chirurgicală computerizată în neurochirurgie constă în plasarea unor electrozi la nivelul scalpului care vor furniza imagini computer tomografice ale creierului.