Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:05
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul laringian si efectele sale

Cancerul laringian si efectele sale

31 iulie 2015    

Alterarea vocii şi răguşeala sunt primele semne ale unor afecţiuni ale corzilor vocale. Pe de altă parte, cele două simptome pot indica şi un cancer laringian.

Cancerul laringian - Aspecte generală

Prin urmare, specialiştii recomandă pacienţilor să se prezinte de urgenţă la un consult medical în cazul în care răguşeala şi alterarea vocii nu dispar în maxim trei săptămâni de la începerea unui tratament simptomatic obişnuit. Şi asta tocmai pentru a preveni o posibilă dezvoltare a cancerului laringian.

Alte simptome ale acestui tip de cancer constau în dureri cu localizare în ureche, tulburări parestezice, senzaţie de corp străin în partea inferioară a faringelui şi jenă faringo-laringiană.

Laringele sau organul fonaţiei este un organ al aparatului respirator, situat în partea anterioară a gâtului, respectiv în partea superioară a traheii. În acelaşi timp, laringele face legătura între faringe și trahee și adăposteşte corzile vocale.

Netratarea cancerului laringian pune viaţa în pericol

Cancerul laringian netratat are o evoluţie foarte rapidă, care, în final, duce la pierderea vieţii persoanei afectate.
 
În evoluţia sa, cancerul laringian trece prin mai multe etape, respectiv prin cea de debut când se manifestă doar prin răguşeală, cea de stare când se adaugă şi dificultăţile în respiraţie, etapa disfagică când pacientul are probleme în procesul de înghiţire şi etapa terminală, când se produce diseminarea generală, adică etapa în care cancerul invadează toate organele din corp.

Cancerul laringian - Incidenţa 

Incidenţa cancerului de laringe poate fi comparată cu cea a cancerului oral şi tiroidian, însă este mult mai scăzută faţă de cancerul pulmonar. Altfel spus, cancerul laringian cuprinde între 2% şi 5% din toate cazurile de malignitate diagnosticate în fiecare an la nivel global. Această afecţiune malignă este mai des întâlnită la bărbaţii cu vârste cuprinse între 55 şi 65 de ani.

Cancerul laringian - Diagnostic

Pentru a împiedica evoluţia cancerului laringian este extrem de important ca acesta să fie diagnosticat din timp.
 
Potrivit specialiştilor oncologi, descoperit în prima etapă, cancerul de laringe poate ajunge la 70% de vindecări cu durata peste cinci ani. De altfel, dacă este tratat din forma incipientă, riscul de pierdere a funcţiei de comunicare se reduce considerabil.
 
Însă sunt necesare intervenţii parţiale cu păstrarea segmentului fonator sau reconstituirea acestuia.  

Cancerul laringian - Profilaxie

Evitarea factorilor de risc este metoda cea mai bună de prevenire a cancerului laringian. Mai exact, trebuie evitat atât fumatul activ cât şi cel pasiv, consumul de alcool, stresul şi suprasolicitarea vocală.
 
În ceeace priveşte tratamentul, acesta se va adminsitra în funcţie de gradul de extindere şi de mărimea tumorii, dar şi de prezenţa altor afecţiuni şi vârsta pacientului.
Tratamentul poate consta în intervenţie chirurgicală, radioterapie, chimioterapie şi imunoterapie.

 
Sanatateatv.ro