Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul renal

Cancerul renal

01 iulie 2015    
Cancerul renal reprezintă aproximativ 3% din ponderea cazurilor de cancer înregistrate în rândul adulţilor de peste 40 de ani, în special în rândul bărbaţilor.
 

Cancerul renal - Incidenţa 

 
Incidenţa cancerului renal variază de la o ţară la alta, fiind întâlnită cel mai des în Scandinavia şi America de Nord, astfel încât se poate constata că factorii de mediu joacă un rol semnificativ în dezvoltarea cancerului renal.

Cancerul renal - Factorii favorizanţi

 
Nu se cunosc cauzele clare care îi determină apariţia şi din acest motiv este greu de tratat sau prevenit.
Printre factorii care pot determina apariţia cancerului renal sunt tutunul, cafeaua, inhalarea sau ingestia de metale grele, tulburări hormonale, obezitatea, dializa, consumul abuziv al anumitor medicamente, dar şi factori cu predispoziţie genetică.
 

Simptomele cancerului renal

 
Simptomele care însoţesc cancerul renal sunt anemia, policitemia (număr crescut de hematii), hipertensiune arterială, hipoglicemia, hipercalcemie, ginecomastie, amenoree, febră, transpiraţii nocturne.
 
Unele cazuri sunt descoperite întâmplător în urma unui un examen ecografic sau investigaţii de laborator ca urmare a unei febre accentuate sau a unei infecţii ascociate sau a unei dureri care apare din cauza unui cheag care blochează ureterul.
 
Evoluţia cancerului renal se află în legatură cu extensia procesului tumoral: extensie fixă locală - existenţa unei tumori mari, extensia venoasă - prezenţa unui varicocel drept recent apărut, invazia ganglionară, extensia generală - metastază voluminoasă în ficat. Evoluţia spontană este imprevizibilă, uneori este rapid fatală (creşterea rapidă în volum a tumorii), alteori se poate întinde pe câţiva ani.
 

Tipuri de cancer renal 

 
Cancerul reno-celular este cel mai frecvent tip de cancer renal şi se dezvoltă din celulele care mărginesc structurile tubulare ale nefronului, restul fiind reprezentat de tumori ale părţilor rinichiului ce ţin de căile urinare.
 

Cancerul renal - Tratament

Deoarece cancerul renal este adesea asimptomatic, majoritatea pacienţilor sunt diagnosticaţi în stadii tardive, când opţiunile de tratament sunt limitate. 
 
Tratamentul cancerului renal presupune în stadiile incipiente ale bolii, atunci când tumora este localizată doar la nivelul rinichiului, îndepărtarea chirurgicală a unei părţi sau a întregului rinichi, iar în stadiile mai avansate inclusiv cele cu metastaze, tratamentul are drept obiectiv controlul cancerului.
 
 Nefrectomia parţială sau tumorectomia poate fi efectuată în cazurile în care localizarea tumorală este bilaterală sau recidivă la un rinichi. Cazurile inoperabile, diagnosticate tardiv, pot beneficia de embolizare pentru a opri sângerarea şi încetini dezvoltarea procesului tumoral, iar chimioterapia şi radioterapia nu şi-au dovedit eficacitatea.
 
 Cancerul renal metastatic se întâlneşte la aproximativ 30% din cazuri de la punerea diagnosticului, iar o treime dintre pacienţii care nu au metastaze la momentul diagnosticului vor dezvolta metastaze în următorii 15-20 de ani după nefrectomie.
 
Ca în majoritatea cazurilor de cancer, în stadiul final al cancerului renal se poate face doar tratament paleativ.