Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Cancerul testicular

Cancerul testicular

14 iulie 2015    
Cancerul testicular apare atunci când se dezvoltă în ţesutul testicular celule anormale, cu potenţial de reproducere haotic, iar organismul nu este capabil să limiteze această creştere.
 

Cancerul testicular - Incidenţa şi factori de risc

 
Cancerul testicular apare cel mai frecvent la pesoanele caucaziene, în special la barbăţii între 20 şi 34 de ani. Este considerat unul din cele mai curabile forme de cancer, mai ales cand este detectat timpuriu.
 
Cauza care determină apariţia cancerului testicular este necunoscută, ca şi la celelalte forme de cancer, însă printre factorii favorizanţi se află testiculul necoborât (criptorhidie), infertilitatea, sindromul Klinefelter, antecedente familiale.
 

Cancerul testicular - Simptome

 

Simptomele cancerului testicular sunt tumefiere sau formaţiune chistică în unul sau ambele testicule, durerea testiculară sau scrotală pot lipsi, senzaţia de greutate în scrot, senzaţia de jenă dureroasă în abdomenul inferior, în zona inghinală sau în partea inferioară a spatelui, acumulare nedureroasă de lichid în jurul unuia sau ambelor testicule, cauzând tumefierea scrotului sau a regiunii inghinale, varicocel (venă dilatată, la nivelul scrotului), inflamaţia sau infecţia testiculului, care poate fi cauzata de un virus sau o bacterie, durere difuză la nivelul inferior al spatelui şi abdomenului, astenie, transpiraţii, febră, dispnee (lipsă de aer), tuse sau durere toracică, cefalee (durere de cap) etc.  

Cancerul testicular - Diagnostic

De obicei, primul semn al cancerului testicular este o modificare de volum sau formă a unuia sau a ambelor testicule fără a apărea durere.

Dacă nu este detectat la timp, cancerul testicular se poate răspândi (metastază) în alte zone ale organismului.

Diagnosticul este pus în urma examenului fizic efectuat la un consult urologic, teste de sânge şi urină şi examen ecografic.

 

Cancerul testicular - Tratament

 
 O dată diagnosticat cancerul testicular trebuie organizată schema terapeutică adecvată. Pentru a mări şansele de supravieţuire, se efectuează, de obicei, îndepărtarea chirurgicală a testicului afectat (orhiectomie inghinală radicală), fapt ce permite determinarea tipului de celule canceroase şi dacă tumora a metastazat (se vor efectua examinări imagistice pentru determinarea extinderii în afara testiculului, incluzând radiografii, tomografie computerizată sau rezonanţă magnetică nucleară a abdomenului, toracelui şi capului).
 
Tratament medicamentos al cancerul testicular constă în chimioterapie combinată.  După această intervenţie, se are în vedere perioada de expectativă vigilentă, radioterapia, chimioterapia sau operaţii adiţionale. În cazul în care cancerul revine, medicul specialist va recomanda chimioterapia, radioterapia sau intervenţia chirurgicală.
 
Cancerul testicular metastazat este mai dificil de tratat decât cel în stadiu incipient (poate cuprinde chirurgie mai invazivă şi chimio sau radioterapie mai intense).
 

Orhiectomia

 
Orhiectomia se practică doar în cazul suspiciunii de cancer testicular, deoarece nodulii testiculari sunt adesea canceroşi, rareori fiind necesară orhiectomia bilaterală.
 
În majoritatea cazurilor, orhiectomia nu dă efecte secundare pe termen lung sau infertilitate, deşi le poate intensifica dacă existau anterior intervenţiei (în mod normal, chirurgia de extirpare a cancerului testicular nu conduce la infertilitate decât în cazul rezecţiei ambelor testicule).
 
Cei care nu rămân cu un testicul normal funcţional (un testicul normal păstrează fertilitatea şi nivelul hormonal), vor avea nevoie de terapie hormonală pentru a acoperi necesarul de testosteron al organismului, în acest caz se poate face o protezare testiculară.
 
Post-orhiectomie, se va introduce în scrot un testicul artificial, pentru a menţine aspectul normal al organelor genitale.
Cu toate că este o boală curabilă, cancerul testicular ucide anual mii de bărbaţi.