Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      08:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Doua mii de femei mor in fiecare an din cauza cancerului de col uterin

Doua mii de femei mor in fiecare an din cauza cancerului de col uterin

07 august 2015    

Două mii de femei mor în fiecare an din cauza cancerului de col uterin. Mai exact, această afecţiune cauzează 13 decese la suta de mii de femei, respectiv de 6,3 ori mai mult decât media europeană.

De asemenea, în prezent sunt 40 de mii de cazuri de cancer de col uterin, pentru care se cheltuie 70 mii de euro pe an, potrivit unor statistici prezentate în data de 21 iunie 2011, în cadrul unei întâlniri cu presa ce a avut ca temă „Virusul HPV şi pericolul de cancer de col uterin în România, 2011”.

România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea

În acest context, România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această afecţiune. Potrivit Laura Şorodoc, reprezentant companie farma, cancerul de col este o boală a femeilor tinere, respectiv a celor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 de ani. În ceea ce priveşte infecţia cu HPV, aceasta afectează 50-80% din populaţia activă sexual.
 
De altfel, „O femeie purtătoare de tulpini oncogene are un risc de 50 de ori mai mare de a dezvolta cancer de col decât ca un fumător activ să dezvolte cancer pulmonar. Şi asta deoarece există un nivel sanitar redus al populaţiei, nu există preocupări de depistare în masă a leziunilor precanceroase şi a cancerului, nu există preocupări de vaccinare în masă anti – HPV şi există puţine structuri medicale specializate.”, a subliniat Laura Şorodoc.

Prevenţia primară sau vaccinarea se poate realiza între 9 şi 45 de ani

Din momentul infecţiei se ajunge la cancer de col uterin între 10 şi 15 ani. Însă există şi metode de prevenire a îmbolnăvirii, ce pot face ca femeile să fie depistate din timp. Astfel vorbim de prevenţia primară sau vaccinarea, ce se poate realiza între 9 şi 45 de ani, şi de prevenţia secundară sau testul Babeş Papanicolau.
 
În cazul în care testul evidenţiază anumite anomalii, atunci se poate apela şi la colposcopie şi la testarea HPV. Potrivit dr. Virginia Ţârlea de la Centrul Medical Sanador, „Se discută tot mai mult de introducerea testării HPV, care costă 420 - 430 de lei şi care nu este subvenţionată de CNAS aşa cum este testul Babeş Papanicolau, în prevenţia secundară. 98,9% din cancerele de col uterin sunt din cauza infecţiei cu HPV. De asemenea, pe lângă vaccinarea fetiţelor, important este să se vaccineze şi băieţii, la vârste similare.”. 

Virusul HPV se poate transmite şi prin apă

Pe de altă parte, dr. Virginia Ţârlea crede că există şanse de 2% ca transmiterea să se facă şi prin apă. La această concluzie s-a ajuns după ce medicul a întâlnit copii care aveau acelaşi tip de HPV ca şi părinţii. În cazul în care s-ar lua măsuri eficiente în privinţa cancerului de col uterin, în aproximativ şase sau şapte ani s-ar putea observa o reducere a acestora, s-a mai arătat în cadrul discuţiilor.

 
Sanatateatv.ro