Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:40
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Jumatate din cazurile de cancer sunt cauzate de alimentatie

Jumatate din cazurile de cancer sunt cauzate de alimentatie

01 iulie 2015    
Aproximativ jumătate dintre toate tipurile de cancer sunt cauzate de alimentaţia necorespunzătoare, spun medicii.
 
Alimentaţia greşită cauzează 35-65% dintre toate tipurile de cancer.”, atrag atenţia experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
 
Specialiştii ne recomandă şase reguli de bază, pentru a putea reduce riscul de cancer. Recomandările sunt extrase din raportul „Alimentaţie, nutriţie şi prevenirea cancerului: o perspectivă globală”, bazat pe analiza a peste 4.500 de studii ştiinţifice, realizate de un grup de 150 de specialişti din întreaga lume.

Adoptaţi o dietă bazată pe vegetale!

 
Urmaţi o alimentaţie bazată pe o varietate de alimente vegetale. De asemenea, încercaţi pe cât posibil să reduceţi din alimentaţie produsele care conţin amidon rafinat.
 
Consumaţi 400-800 g (aproximativ cinci porţii) pe zi dintr-o varietate de legume, verdeţuri şi fructe şi aproximativ 600-800 g (şapte porţii) zilnic din diferite tipuri de cereale integrale, leguminoase (fasole, linte, soia, mazăre), rădăcinoase şi cartofi. În ce priveşte alimentele prelucrate sau procesate, încercaţi pe cât posibil să le eliminaţi din alimentaţie.
 
În plus, limitaţi consumul de zahăr rafinat.
 
Reduceţi consumul de alimente grase şi sărate.
 
Încercaţi să limitaţi consumul de carne roşie la cel mult 100 de grame pe zi şi să o înlocuiţi cu carne de peşte sau de pasăre. În plus, renunţaţi la alimentele grase, mai ales la cele de origine animală. În ce priveşte uleiurile vegetale, acestea se vor folosi în cantităţi modeste.
 
De asemenea, limitaţi consumul de alimente sărate şi reduceţi sarea folosită la gătit, precum şi la cea adăugată suplimentar la masă. Pentru asezonarea alimentelor, puteţi apela la mirodenii şi condimente vegetale.
 

Exerciţii fizice pentru o viaţă sănătoasă

 
Menţineţi-vă o greutate în limite normale şi fiţi activ fizic. Medicii spun că este bine să evităm atât surplusul, cât şi deficitul ponderal, şi să limităm acumularea de kilograme în timpul perioadei de adult la mai puţin de cinci kilograme.
 
Aşadar, nu neglijaţi exerciţiul fizic. Medicii recomandă o plimbare zilnică în pas vioi, timp de aproximativ o oră sau o altă activitate similară. Evitaţi consumul de alcool. Specialiştii spun că alcoolul creşte riscul de apariţie a cancerului de sân, în special, dar şi a cirozei.
 

Gătiţi şi conservaţi corect alimentele!

Nu mâncaţi preparate care, după ce au stat un timp îndelungat la temperatura camerei, au fost expuse contaminării cu microtoxine, prin mucegăire.

Dacă observaţi un preparat cu mucegai, aruncaţi-l pe tot, nu decupaţi doar partea alterată.

Pentru conservarea alimentelor cumpărate sau pregătite acasă se va folosi refrigerarea, congelarea şi alte metode adecvate. De asemenea, nu mâncaţi preparate fripte sau arse.

Persoanele care consumă carne sau peşte trebuie să evite arderea sucurilor cărnii respective, care se produce în timpul frigerii, precum şi prăjirea.

Alimente precum carne şi peşte fript pe flacără directă, carne afumată, pastramă sau murături se vor mânca numai ocazional.

Renunţaţi la fumat – nu fumaţi şi nici nu mestecaţi tutun

Cancerul pulmonar se află printre maladiile care dau cea mai mare incidenţă în ceea ce priveşte decesele