Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic Amputatiile la persoanele cu diabet, reduse prin depistarea precoce a neuropatiei diabetice si ingrijirea corecta a piciorului
Joi, 24 mai 2018      11:28
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mamografia, un examen simplu pentru depistarea cancerului de san

Mamografia, un examen simplu pentru depistarea cancerului de san

01 iulie 2015    
Mamografia este cea mai bună metodă radiologică disponibilă la ora actuală cu ajutorul căreia se poate detecta precoce cancerul de sân
 

Ce este mamografia?

 
Mamografia este un tip special de examinare radiologică a sânului efectuată cu ajutorul unui echipament special care poate evidenţia frecvent nodulii mamari ce sunt prea mici pentru a putea fi palpaţi. Metoda este ideală pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani care prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer la sân.
 
Cancerul la sân este una dintre cele mai frecvente şi mai periculoase boli care afectează populaţia feminină a lumii. Femeile asimptomatice de peste 40 de ani trebuie să efectueze o mamografie la 2 ani, un examen ecografic al sânilor anual, o autoexaminare mamară lunară şi un examen clinic anual. Pentru femeile care prezintă un risc crescut de cancer de sân, respectiv familie cu risc, antecedente personale, mastoza fibrochistică, mamografia se efectuează cu recomandarea medicului, dar ea nu trebuie să înlocuiască autopalparea sau consultaţia medicală regulată.
 
Mamografia este o procedură relativ simplă. Conform specialiştilor în domeniu, majoritatea nodulilor mamari nu sunt maligni. Chiar şi în cazul unui diagnostic de cancer, dacă este depistat din timp, acesta poate fi tratat.
 
Deşi mamografiile, la fel ca majoritatea analizelor medicale, nu au o acurateţe de 100%, controlul regulat cu ajutorul mamografiei reprezintă cea mai bună metodă radiologică de a descoperi cancerul de sân precoce, înainte de a apărea semne sau simptome evidente de cancer. Unele studii au aratat că mamografia poate reduce rata de deces prin cancerul de sân cu mai mult de o treime.
 

Mamografia- Mod de efectuare

Mamografia este un examen cu raze X care utilizează doze slabe de radiaţii. Examenul trebuie să fie realizat de preferinţă în timpul primei jumatăţi a ciclului menstrual, este întotdeauna bilateral şi comportă cel puţin doua clişee- faţă şi profil- ale fiecărui sân. Uneori se impune un al treilea clişeu- oblic care să permită explorarea scobiturii axilare.
 
Radiologul aşază pacienta dezbrăcată până la talie în faţa aparatului şi, înaintea fiecărui clişeu, îi comprimă sânul între placa port-film şi o placă transparentă. Examenul durează aproximativ 20 minute, developarea fiind imediată. Dacă este necesar, se pot face clişee suplimentare. 

Mamografia necesită o pregătire prealabilă doar în cazul în care există scurgeri prin mamelon, situaţia în care se efectuează o opacifiere prealabilă a canalelor galactofore prin injectarea unui produs de contrast, procedură numită galactografie.

Procesarea şi developarea filmului sunt riguros controlate pentru a obţine o imagine de cea mai bună calitate. Mamografiile sunt folosite pentru a diagnostica modificările sau anomaliile de structura detectate prin autoexaminare sau prin examen clinic, fiind folosite ca screening pentru a detecta cancerul incipient, nesuspectat.

Mamografia- Citirea rezultatelor

Chiar dacă este vorba despre o metodă care foloseste Raze X, cantitatea acestora este redusă, astfel că specilaiştii spun că beneficiile screeningului depăşesc riscurile de orice fel datorate iradierii. Mamografia ajută la depistarea cancerului de sân în primul stadiu de evoluţie, la dimensiuni de 5 mm, în timp ce la un examen clinic îl depistăm când tumora are un diametru de cel puţin 1cm.

 
Într-un număr foarte mic de cazuri, acurateţea unei mamografii este mai mică decât de obicei. Pentru femeile cu implant de sân, abilitatea unei mamografii de a detecta anomaliile scade de la 92% la 33%, deoarece conţinutul implantului-gel sau lichid-poate bloca vederea, la fel şi ţesutul cicatricial ce se formează în jurul implantului.
 
Când mamografia are un rezultat fals pozitiv înseamnă că screening-ul arată că există anomalii, dar acestea se dovedesc a nu fi cancer. Majoritatea acestor rezultate fals pozitive se vor dovedi a fi negative pentru cancer. La toate vârstele, 5-10% dintre mamografii sunt anormale şi sunt urmate de teste adiţionale- aspiraţia cu ac subţire denumită şi sampling, biopsie chirurgicală sau ecografie.
 
Rezultatele fals-negative sunt atunci când mamografia pare normală deşi cancerul există, acestea apărând mai des la femeile tinere.