Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Metode de prevenire a cancerului de col uterin

Metode de prevenire a cancerului de col uterin

01 iulie 2015    
Cancerul de col uterin este una din principalele forme de cancer şi se plasează pe locul al treilea în lume în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer la femei, după cancerul de sân şi cel pulmonar.
 
Importanţa prevenirii cancerului de col uterin este cu atât mai mare cu cât statisticile spun că la fiecare 18 minute se înregistrează o altă victimă a acestei forme de cancer. Cancerul de col uterin poate determina apariţia metastazei în ganglionii limfatici de la nivelul pelvisului şi, cu o frecvenţă redusă, la nivelul plămânilor, ganglionilor limfatici, oaselor şi ficatului, fapt datorat reţelei limfatice bogate pe care o are uterul.
 

Factori de risc în declanşarea cancerului de col uterin

 
Oamenii de ştiinţă nu au reuşit să identifice categoriile de persoane predispuse la cancerul de col uterin şi nici n-au reuşit să epuizeze lista factorilor de risc care generează dezvoltarea acestei forme de cancer. Evitarea factorilor de risc nu oferă garanţia totală că persoana va fi pusă la adăpost de această afecţiune deoarece se mai ia în calcul şi incidenţa genelor moştenite de la părinţi. Cu toate acestea, este necesar controlul elementelor care pot vulnerabiliza persoana şi stimularea celor protectoare, astfel încât să fie reduse la maxim şansele de prevalenţă a cancerului de col uterin invaziv şi mortalitatea.
 

Cancerul de col uterin - Prevenire 

 
Prevenirea cancerului de col uterin este posibilă prin educare şi prin informare intermediate de literatura de specialitate, dar mai ales de medicii specialişti (care pot oferi sfaturi adecvate fiecărei persoane în parte, în funcţie de particularităţile acesteia).
 
Prevenirea cancerului de col uterin se poate realiza prin minimalizarea impactului factorilor de risc care pot fi controlabili. Cea mai frecventă cauză a apariţiei cancerului de col uterin este virusul papilomatozei umane (HPV). Virusul papilomatozei umane este una din cele mai răspândite infecţii cu transmitere pe cale sexuală şi cunoaşte o varietate în peste 100 de forme. Acesta acţionează prin infectarea cervixului.
 
De cele mai multe ori, infecţia este asimptomatică, iar durata medie de contagiune este de 8 luni, însă pot dispărea spontan, imediat de la contactare. Forma papiloamelor instalate în zona genitală este similară florilor de conopidă, iar dimensiunile acestora variază de la câţiva milimetri la câţiva centimetri. Acestea se pot localiza pe coapse, anus, vulvă, vagin, clitoris, la femeie, iar la bărbaţi, pe anus, scrot, gland şi coapse. Îndepărtarea virusului papilomatozei umane (HPV) se poate realiza de către medicul ginecolog prin intermediul electrocauterizării, chirurgical sau prin folosirea unor creme antivirale.
 
Alţi factori de risc importanţi care înlesnesc dezvoltarea cancerului de col uterin sunt contactele sexuale cu parteneri multipli, fapt corelat cu posibilitatea de infecţie cu HPV. Astfel că femeile care îşi încep viaţa sexuală la o vârstă fragedă şi care au avut mai mulţi parteneri sexuali cu o istorie medicală îndoilenică sunt predispuse la infecţia cu HPV şi implicit la facilitarea apariţiei cancerului de col uterin.
 
Pentru evitarea acestora, se recomandă utilizarea metodelor de contracepţie de barieră care asigură şi protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS).
 
Prevenirea cancerului de col uterin este posibilă şi prin renunţarea la fumat.
 
Informaţi-vă în privinţa pericolelor la care vă expune fumatul!
 
Apariţia cancerului de col uterin poate fi controlată prin câteva măsuri de protecţie, cum ar fi prin efectuarea regulată a testelor ginecologice şi prin controlul dietei.
 
Controlul ginecologic regulat şi efectuarea testului Babeş-Pananicolau sunt măsuri de prevenţie şi protecţie împotriva infecţiilor ginecologice, în general, şi a cancerului de col uterin, în particular pentru femeile asimptomatice cu vârstă mai mare de 20 de ani.
 
Testul Papanicolau poate identifica modificările patologice ale colului cervical, astfel că acestea pot fi tratate înainte de instalarea şi dezvoltarea cancerului.
 
O dietă deficitară este un alt factor de risc major. Este suficientă diversificarea alimentaţiei cu legume şi fructe proaspete, cu o concentraţie mare de caroten, vitamina C şi E. Numeroase studii au arătat faptul că unii micronutrienţi reduc substanţial riscul de apariţie a cancerului de col uterin.