Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar

Sfaturi pentru prevenirea cancerului mamar

28 iulie 2015    
Cancerul mamar este o patologie extrem de gravă, care afectează un număr îngrijorător de mare de femei.  
Deşi este o afecţiune malignă care nu iartă, cancerul de sân poate fi prevenit dacă se iau măsuri în vederea diminuării riscului de apariţie. Prevenirea începe prin eliminarea factorilor răspunzători de dezvoltarea cancerului mamar.

Prevenirea cancerului de sân – eliminarea factorilor de risc

Cancerul de sân poate fi tratat, însă doar dacă este depistat din timp. Cauzele exacte ale apariţiei acestei afecţiuni maligne nu sunt cunoscute cu exactitate, însă au fost identificaţi factorii de risc.
Mai exact este vorba despre factori genetici, sarcini târzii, peste vârsta de 30 de ani, precum şi lipsa acestora, expunerea la un număr mare de iradiaţii ionice la nivelul toracelui, radiaţii solare, prima menstruaţie sub vârsta de 11 ani, traumatisme mamare minore, dar repetate, tulburări ale metabolismului hormonal şi modul de viaţă necorespunzător.
Toţi aceşti factori contribuie în proporţii diferite la apariţia şi dezvoltarea cancerului de sân şi, prin urmare, ei trebuie eliminaţi într-o primă fază de prevenire.

Autoexaminarea previne apariţia cancerului mamar

Autoexaminarea este o altă metodă eficientă cu ajutorul căreia cancerul de sân poate fi depistat. Autoexaminarea presupune un procedeu simplu de examinare vizuală a sânilor într-o oglindă, cât şi palparea.
 
Dacă primul procedeu scoate la iveală eventuale nereguli de formă, contur şi volum ale sânilor, cel de-al doilea identifică eventuale anomalii la nivelul glandelor mamare. Indiferent de neregula identificată în acest mod, pacienta trebuie să se adreseze de urgenţă medicului, în vederea stabilirii cu exactitate a afecţiunii şi a tratamentului aferent acesteia.

Prevenirea cancerului mamar  – Un stil de viaţă sănătos

Modul de viaţă pe care îl are orice persoană spune multe despre aceasta şi, chiar mai grav, poate constitui sursa dezvoltării unor afecţiuni mai mult sau mai puţin grave.
Prin urmare, în prevenirea apariţiei cancerului mamar este esenţial să ai o viaţă ordonată şi echilibrată. Orele de somn trebuie respectate, iar mesele trebuie să fie regulate şi sărace în grăsimi.
Totodată, specialiştii recomandă în prevenirea cancerului mişcarea.
Câteva exerciţii fizice efectuate în fiecare zi, plimbările în aer liber, mersul pe bicicletă şi orice alte activităţi care implică consumul de energie şi menţinerea în formă a organismului sunt elemente esenţiale în păstrarea sănătăţii.

Alimentaţia sănătoasă înlătură riscul de apariţie a cancerului de sân

Alimentaţia joacă un rol esenţial în îndepărtarea riscului de apariţie a cancerului mamar şi a oricărui tip de cancer, în general. Alimentele bogate în grăsimi vegetale trebuie evitate sau înlocuite cu cele ce au în componenţă grăsimi vegetale. Totodată, trebuie consumate cât mai multe fructe şi legume proaspete şi fibre.
Cancerul de sân poate fi prevenit şi printr-un control strict şi periodic a greutăţii corporale. Iar asta cu atât mai mult cu cât grăsimea în exces din organism duce la declanşarea unei astfel de afecţiuni.
Înlăturarea alcoolului consumat în exces din dieta zilnică poate reduce riscul de apariţie a cancerului de sân.

Prevenirea cancerului de sân – Controlul medical periodic

Cancerul de sân poate fi prevenit prin efectuarea controalelor medicale în mod regulat. De altfel, pacienta trebuie să se prezinte la medic în cel mai scurt timp dacă a observat anomalii la nivelul sânilor.
În cazul unor afecţiuni benigne, atunci colaborarea dintre pacientă şi medicul specialist trebuie să fie maximă. Astfel se pot supraveghea mult mai atent modificările apărute la nivelul sânilor.
Recomandate sunt şi mamografiile, care după vârsta de 35 de ani pot fi efectuate chiar şi de două sau de trei ori pe an.

Nivelul hormonal normal previne apariţia cancerului mamar

Specialiştii recomandă în prevenirea cancerului mamar ţinerea sub control a nivelului hormonal. Celulele din organism se divid cu ajutorul estrogenului.
Cu cât cantitatea de estrogen este mai mare, cu atât creşte puterea de înmulţire a celulelor.
Acest fapt poate conduce în unele cazuri la anomalii, existând situația ca celulele să fie canceroase. Pe de altă parte, contraceptivele luate pe perioade îndelungate pot creşte riscul apariţiei cancerului mamar.
Aşa că cel mai bine este să consultaţi medicul înainte de administrarea oricărui tratament bazat pe hormoni.

Alăptarea timp de un an reduce riscul apariţiei cancerului de sân

Alăptarea este un proces care contribuie din plin la înlăturarea apariţiei cancerului de sân. Şi asta pe lângă celelalte efecte benefice pe care le aduce copilului, dar şi proaspetei mămici. Însă, în prezent, din ce în ce mai multe femei renunţă la alăptarea bebeluşului la sân din motive ce ţin de estetică.Alăptarea trebuie să se facă timp de cel puţin un an.  

Vitamina D ajută organismul să lupte împotriva cancerului de sân

Cancerul de sân poate fi prevenit, printre altele, şi prin administrarea de vitamina D, la recomandarea medicului.
Potrivit specialiştilor, carenţa de vitamina D poate creşte riscul de apariţie a cancerului de sân chiar şi cu 70%.

Expunerea la iradiaţii trebuie evitată!

Expunerea la iradiaţiile ionice chiar şi în scopul identificării unei anumite afecţiuni nu trebuie prelungite. Acestea contribuie la dezvoltarea cancerului mamar. Tot la apariţia acestei afecţiuni maligne contribuie şi expunerea la radiaţiile solare.
Aşadar, evitaţi cât mai mult să faceţi plajă fără sutien. De evitat sunt sutienele strânse care pun presiune asupra sânilor şi care favorizează dezvoltarea cancerului mamar.  

Loţiunile pentru sâni măresc riscul de apariţie a cancerului de sân

Pentru prevenirea declanşării cancerului mamar, medicii recomandă evitarea loţiunilor pentru sâni şi în special a celor care ar avea efect de mărire a sânilor. Din cauza conţinutului ridicat de fitoestrogeni, astfel de loţiuni cresc gradul de apariţie a cancerului de sân.