Info SănătateaTV.ro: Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului Rolul medicului de familie în depistarea și monitorizarea neuropatiei diabetice Înscrierea online în Registrul Donatorilor de Celule Stem, o șansă la viață Medicii și pacienții trebuie să fie educați și informați cu privire la complicațiile diabetului
Vineri, 21 sep 2018      21:41
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Utilizarea anticonceptionalelor si riscul de a face cancer la san

Utilizarea anticonceptionalelor si riscul de a face cancer la san

04 august 2015    

Anticoncepţionalele sunt unele dintre cele mai populare metode de prevenire a sarcinii cunoscute încă din anul 1960. O asociere între nivelul de estrogen şi creşterea riscului de a face cancer mamar a stârnit dezbateri continue cu privire la influenţa pe care contraceptivele orale o poate avea în dezvoltarea cancerului la sân.

Pentru cele mai multe femei, în special femeile tinere, beneficiile contraceptivelor orale au de departe o mai mare greutate decât riscurile.

Una dintre cele mai frecvente întrebări este aceea dacă contraceptivele orale cresc riscul de a dezvolta cancer la sân. Răspunsul la această întrebare este incert.
 
Studiile care au examinat folosirea contraceptivelor orale ca un factor de risc pentru dezvoltarea cancerului la sân au stârnit o serie de polemici. Unii cercetători oferă ca explicaţie pentru acest lucru modificările care au apărut în hormonii din contraceptivele orale din momentul în care au fost studiate pentru prima dată.
 
Când au apărut pentru prima dată, contraceptivele orale conţineau niveluri de hormoni mult mai ridicate comparativ cu cele fabricate astăzi.
 
Cercetătorii scandinavi au observat o creştere a riscului de a dezvolta cancer de sân la un grup de femei care au luat de curând anticoncepţionale sau care au făcut un obicei din administrarea acestora.
 
Folosirea contraceptivelor orale pe o perioadă lungă de timp a reprezentat un factor de risc mult mai pregnant. Cercetări similare au arătat că după 10 sau mai mulţi ani de renunţare la administrarea de contraceptive orale, riscul de a face cancer mamar a devenit la fel de periculos ca şi în situaţia în care contraceptivele nu ar fi fost administrate.
 
În orice caz, un alt studiu efectuat de „Women's Contraceptive and Reproductive Experience” în perioada 1994-1998 a demonstrat că nu există niciun factor de risc între luarea de contraceptive orale şi dezvoltarea cancerului mamar la foşti sau actuali utilizatori de anticoncepţionale. De altfel, cele mai multe studii nu au găsit un factor de risc între cancerul de sân şi utilizarea de contraceptive orale.

Dacă există un istoric al familiei de cancer la sân, pot lua anticoncepţionale?

Un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane a descoperit că femeile care au un istoric familial de cancer la sân sunt supuse unui risc cu 11% mai ridicat de a dezvolta această afecţiune indiferent că iau sau nu anticoncepţionale. Experţii avertizează însă că studiul a implicat în special femei care luat contraceptive orale fabricate înainte de 1975, perioadă în care acestea conţineau nivele mai mari de hormoni (estrogen şi progesteron) comparativ cu cele fabricate astăzi.
 
Femeile care prezintă un istoric familial de cancer la sân asociat cu mutaţii ale genei BRCA trebuie să folosească contraceptivele orale cu prudenţă.
 
Familiile care au un risc ridicat de cancer la sân şi care poartă mutaţiile acestei gene pot creşte riscul dezvoltării afecţiunii prin utilizarea pilulelor de prevenire a sarcinii.
 
Studiile recente au arătat că administrarea de anticoncepţionale nu este riscantă pentru femeile care prezintă mutaţii ale genei BRCA2, ci numai pentru acelea cu mutaţii ale genei BRCA 1. Se recomandă ca femeile să discute cu medicul despre istoricul familial de cancer al acestora, pentru că el este singurul care poate evalua riscurile şi beneficiile folosirii pilulelor contraceptive.

Administrarea anticoncepţionalelor la anumite vârste influenţează riscul de a dezvolta cancer mamar?

Potrivit unei cercetări care a inclus 100.000 de femei riscul de a dezvolta cancer la sân este mult mai mare la femeile în vârstă care iau contraceptive orale.
 
Studiul a scos la iveală faptul că femeile cu vârsta de 45 de ani au fost cele mai expuse acestui risc. Una din două femei din acest grup a fost predispusă să facă cancer la sân comparativ cu cele care nu au luat niciodată anticoncepţionale. Experţii atrag atenţia că multe dintre femei foloseau vechile pilule care conţineau mai mulţi hormoni. Contraceptivele orale fabricate astăzi conţin doze mai mici de hormoni ceea ce scade riscul dezvoltării afecţiunii.

Contraceptivele orale reduc riscul producerii altor tipuri de cancer?

Studiile au dovedit că anticoncepţionalele împiedică producerea cancerului ovarian.
 
Femeile care iau contraceptive orale cel puţin trei ani au un risc între 30 şi 50% mai mic de a face cancer ovarian. Cele mai noi studii arată că folosirea contraceptivelor orale pentru cel puţin şase luni contribuie la scăderea dramatică a riscului de producere a cancerului ovarian. Un studiu nou a scos la iveală faptul că anticoncepţionalele reduc şi riscul cancerului colorectal.
 
Un studiu european a demonstrat că femeile care iau anticoncepţionale se expun unui risc cu aproximativ 20% mai mic de a face cancer colorectal comparativ cu femeile care nu au luat niciodată pilule de prevenţie a sarcinii. Riscul s-a diminuat destul de mult şi în cazul femeilor care au luat contraceptive orale de curând.

 
Sanatateatv.ro