Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Sâmbătă, 26 mai 2018      02:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de prevenire a cancerului de col uterin

Vaccinarea, cea mai eficienta metoda de prevenire a cancerului de col uterin

06 august 2015    

HPV este un virus care nu atacă numai omul. Însă unele tipuri din cadrul acestei familii de virusuri sunt specifice speciei umane, o parte fiind frecvent întâlnite în zona genitală.

Dintre aceste tipuri, unele sunt cu potenţial oncogen, adică pot determina apariţia cancerului de col uterin, de vagin, de vulvă sau cancere extragenitale, iar pentru barbaţi inclusiv cancere peniene, dar sunt şi alte tiprui de virusuri, tot HPV, care nu determină apariţia cancerului, dar duc la apariţia unor afecţiuni foarte neplăcute.

Acestea din urmă sunt reprezentate de condilomatoza genitală,  condilomatoza vulvo-vaginală la femeie şi condilomatoza peniană la bărbaţi.

Condilomatoza reprezintă o problemă la fel de serioasă ca şi cancerul şi poate la rândul ei să creeze multiple probleme.

Subtipurile 16 şi 18, cele mai agresive ale HPV

Potrivit prof. univ. dr. Vlad Tica, preşedintele Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Colegiului Medicilor din România, “Dintre tipurile virale oncogene cele mai nocive şi mai agresive sunt subtipurile 16 şi 18. 90% dintre pacientele cu condilomatoză exprimă din punct de vedere al HPV au subtipurile 6 si 11. Unele dintre tipurile de HPV determină anumite evoluţii ale celulelor de pe suprafaţa colului uterin, de pe suprafaţa epiteliului vulvei sau vaginului. Aceste tipuri influenţează în mod diferit evoluţia celulelor respective. Tipurile oncologene determină evoluţia către displazie, adică către leziuni precanceroase şi, ulterior, către cancer.”.

Virusul HPV, transmis pe cale sexuală

Virusul HPV este un virus care se transmite, cel puţin în regiunea genitală, prin contact sexual. Din acest motiv, infecţia apare după începerea vieţii sexuale şi este dependentă de aceasta.
 
Potrivit prof.univ. dr. Vlad Tica, activitatea sexuală care debutează mai devreme, existenţa mai multor parteneri, relaţiile mai puţin protejate, dar şi relaţiile sexuale cu parteneri care la rândul lor au avut relaţii cu mai mai multe partenere reprezintă factorii de risc ce duc la apariţia HPV.

75% dintre femei au avut contact cu virusul HPV pe parcursul vieţii

Statisticile au demonstrat că 75% dintre femei, pe parcursul vieţii lor, vor avea sau au avut contact cu acest virus.
 
“Vestea bună este că în 90% dintre cazurile pacientelor infectate cu acest virus, organismul face cumva să îl elimine sau măcar să ne facă pe noi când cercetăm prezenţa lui să nu îl mai putem diagnostica. […] Însă în cazul în care virusul a fost depistat, infecţia nu mai poate fi tratată. Acest lucru poate fi făcut dacă, de exemplu este vorba de colul uterin, prin cauterizare, prin rezecţie, prin metode de excizie sau prin biopsii. La ora actuală nu există metodă prin care să fie vizualizate celulele infectate fără a fi analizate la microscop , plus că nu ne putem permite să facem prea mult tratament pentru că s-ar distruge zone care sunt necesare.”, a declarat prof.univ. dr. Vlad Tica.

Vaccinul anti-HPV, singura metodă corectă e abordare a infecţiei

În acelaşi timp, prof. univ. dr. Vlad Tica a subliniat faptul că singura manieră corectă de abordare a acestei probleme este prevenţia. Profilaxia infecţiei cu HPV poate începe acţionând pe factorii de risc , adică pe sexualitate. O protecţie mai bună ar putea preveni infectarea cu HPV.
 
A doua manieră de abordare a prevenţiei este vaccinul anti-HPV, vaccin care a apărut de curând, dar care are mai mulţi ani de când a început să fie testat şi care are un număr mare de paciente înrolate în studii de diverse tipuri, iar pe de altă parte, vaccinul este într-o continuă dezvoltare, potrivit prof. univ. dr. Vlad Tica.
 
Este recomandat ca vaccinul anti-HPV să fie făcut şi după începerea vieţii sexuale deoarece este posibil ca acea pacientă să nu fi fost infectată, în al doilea rând există posibilitatea ca acea femeie să nu fie infectată nici cu tipul 16 şi nici cu 18.