Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      21:26
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Variante de tratament in cazul cancerelor mamare

Variante de tratament in cazul cancerelor mamare

01 iulie 2015    
Majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de sân urmează un anumit tip de tratament pentru această boală.
 

Cancerul de sân - Tratament

Tratamentul cancerului de sân este indicat după o diagnosticare documentată a afecţiunii de către un medic specialist. În aplicarea unui tratament oncologic sau chirurgical se recomandă colaborarea dintre mai mulţi specialişti, printre care aflându-se medicul chirurg oncolog, medicul oncolog, medicul ginecolog, psiholog, medicul de familie. În funcţie de vârsta pacientei se va recomanda şi tratamentul cel mai potrivit. 
 
Cursul favorabil al acestui tratament este influenţat de mai mulţi factori cum ar fi mărimea şi localizarea tumorii canceroase, stadiul în care se află, rezultatele testelor de laborator.
 
Înainte de a fi supuse la un anumit tip de tratament, femeile sunt încurajate să afle cât mai multe despre diferitele opţiuni de tratament disponibile şi să discute toate alternativele posibile cu medicul lor sau cu echipa de medici care se ocupă de tratarea cancerului.
 
Este întotdeauna o decizie înţeleaptă să fie cerută şi o a doua opinie înainte de a începe tratarea cancerului.
 
Tratamentul cancerului de sân depinde de o serie de factori, printre care: mărimea tumorii, localizarea tumorii, stadiul bolii, rezultatele testului de laborator. Majoritatea femeilor care au fost diagnosticate cu cancer de sân vor fi supuse unor intervenţii chirurgicale, ca parte din tratamentul bolii.
 
Tipurile standard de operaţii la sân includ lumpectomia şi mastectomia.
 
Ca o completare la intervenţia chirurgicală, unele femei vor primi tratament adiţional pentru a opri dezvoltarea altor tumori. Tipurile de terapii adiţionale includ chimioterapie, radioterapie şi tratament cu medicamente.
În mod ocazional, femeile pot fi tratate prin chimioterapie, radioterapie sau cu medicamente, fără să fie operate.
 

Lumpectomia

 
Lumpectomia se referă la îndepărtarea chirurgicală a nodulului canceros împreună cu o porţiune subţire din ţesutul normal al sânului care înconjoară tumora. Acest gen de operaţie este atractivă pentru multe femei pentru că le permite să-şi păstreze cea mai mare parte a sânului după operaţie.
 
Lumpectomia este deseori folosită în Stadiul 0, Stadiul I sau Stadiul II al cancerului de sân cu sau fără îndepărtarea ganglionilor limfatici. Ocazional, pacientelor cu cancer de sân aflate în stadiul Stadiul III li se poate efectua o lumpectomie, în cazul în care tumora poate fi îndepărtata printr-o incizie. Atunci când lumpectomia este folosită în combinaţie cu radioterapia pe o durată de cel puţin 6 săptămâni, se numeşte terapia de conservare a sânului.
 

Mastectomia

 
Mastectomia constă în îndepărtarea chirurghicală a sânului afectat. Tipurile de mastectomie includ: mastectomia simplă, radical modificată şi radicală. Mastectomia poate sau nu să includă îndepărtarea unora sau a tutuor ganglionilor limfatici. Deşi mastectomia implică afectarea fizică a sânului, în majoritatatea cazurilor refacerea sânului este posibilă imediat sau ulterior. Mastectomia este tratamentul cel mai folosit pentru femeile ce suferă de cancer de sân aflat în Stadiul 0, Stadiul I, Stadiul II sau Stadiul III. Chirurgii pot apela ocazional la mastectomie radicală şi în cazul pacientelor aflate în Stadiul IV de boală pentru a uşura simptomele pacientelor.
Îndepărtarea ganglionilor limfatici
 
Disecţia ganglionilor axilari se referă la îndepărtarea prin intervenţie chirurgicală a unuia sau a tuturor ganglionilor limfatici. În mod normal, disecţiile ganglionilor axiali se realizează în cazul femeilor supuse mastectomiei pentru a determina dacă boala s-a extins mai departe de sân.
 
Biopsia ganglionului santinelă este o nouă procedură de diagnostic prin care doar este înlăturat numai ganglionul limfatic santinelă, pentru a putea evalua în ce masură cancerul de sân a migrat.
 
Limfedemul (umflarea cronică a braţului) este un efect secundar periculos care poate să apară în cazul îndepărtarii ganglionului limfatic.
 

Chimioterapia

 
Chimioterapia este tratamentul cu medicamente anti-canceroase şi este administrat, în mod normal, intravenos sau oral sub formă de lichid sau de pastile. Chimioterapia poate fi folosită singură sau în combinaţie cu lumpectomia sau cu mastectomia pentru a trata pacientele cu cancer de sân. Chimioterapia este un tratament care se aplicaă în mod sistematic, medicamentele canceroase intrând în circuitul sanguin şi afectând întregul organism. Scopul chimioterapiei este să intervină în sinteza AND-ului celulelor canceroase.
 

Radioterapia

    
Radioterapia utilizează raze înaltă frecvenţă pentru a opri procesul de dezvoltare şi divizare a celulelor canceroase. Radiaţia ionizantă stochează energia în zona ce urmează a fi tratată, deteriorând celulele canceroase prin distrugerea materialului genetic şi prin inhibarea dezvoltării lor. Deşi radiaţiile deteriorează atât celulele canceroase cât şi pe cele sănătoase, de obicei celulele sănătoase au capacitatea să se autorefacă şi să funcţioneze normal după radioterapie.
 

Terapia medicamentoasă

O varietate de medicamente poate fi folosită chiar dacă s-a efectuat sau nu o intervenţie chrurgicală pentru a trata cancerul de sân.