Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:14
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Adenoidita – simptome, diagnostic, tratament

Adenoidita – simptome, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Adenoidita este o boală a copilăriei care se manifestă prin inflamarea acută sau cronică a formaţiunilor limfoide din nazo-faringe.

Forma acută a afecţiunii poartă numele de adenoidă acută şi reprezintă o infecţie microbiană sau virotică a amigdalei faringiene Lushka.

Adenoidita acută - Epidemiologie

Debutul bolii prezintă câteva simptome asociate cum ar fi episoade febrile (valori de 39 - 40 grade), convulsii febrile sau inapetenţă, adică scăderea pofetei de mâncare.

Obstrucţia nazală (ce determină respiraţia de tip oral) şi secreţia muco-purulentă sunt şi ele semne vizibile ale acestei afecţiuni.

Evoluţia adenoiditei acute are ca rezultat apariţia formei cronice a acestei afecţiuni. Adenoidita cronică este cunoscută în termeni populari sub numele de polipi nazali sau formaţiuni vegetative.
Un pacient afectat de adenoidită cronică va respira tot timpul pe gură şi va sforăi în timpul somnului.

Adenoidita acută - Simptome

În ceea ce priveşte adenoidita acută principalele simptome care se pot manifesta fac referire la respiraţie de tip bucal, rinită permanentă, voce nazală, scăderea acuităţii gustative şi olfactive, infecţii de vecinătate.

Adenoidita acută - Diagnostic

Adenoidita este diagnosticată prin examinarea clinică a pacientului ce presupune efectuarea unei investigaţii de specialitate O.R.L.

Adenoidita poate fi de mai multe tipuri, mai precis adenoidita acută, subacută şi recidivantă cronică. Adenoidita subacută se carcaterizează prin febră ce se menţine pe o durată de 2-3 săptămâni. De asemenea, poate apărea hipoacuzia sau otalgia. Pentru tratamentul acestei forme de adenoidită se foloseşte antibioterapia.  

Adenoidita acută - Tratament

Adenoidita acută beneficiază de tratament antiinflamator, imunomodulator, antipiretic, vitaminizant.
 
Boala se remite fără consecinţe ulterioare.
Există însă probleme în ceea ce priveşte vegetaţiile adenoide care evoluează trenant şi care au repercursiuni asupra sănătăţii generale. De aceea, în acest caz, tratamentul constă în efectuarea unor intervenţii chirurgicale de tipul adenoidectomiei şi amigdalectomiei.