Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      22:14
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Epiglotita

Epiglotita

30 iulie 2015    
Epiglotita reprezintă inflamaţia epiglotei (cartilajul situat posterior de baza limbii, care acoperă deschiderea laringelui la deglutiţie (înghiţire). În absenţa epiglotei alimentele ar putea ajunge în căile aeriene, determinând sufocare după înghiţirea acestora.

Epiglotita - Generalităţi

Inflamaţia acută a epiglotei sau epiglotita, este cea mai gravă dintre laringitele (inflamaţiile laringelui) copilului, în special pentru cei cu vârste cuprinse între doi şi şapte ani, deşi poate apărea la orice vârstă, băieţii fiind de două ori mai afectaţi decât fetele.
 
Epiglotita este o afecţiune foarte gravă, cu evoluţie fulminantă, uneori dramatică.
 
Epiglotita este cauzată de bacteria Hoemophilus influenzae, însă poate fi determinată şi de alte tipuri de bacterii sau viruşi, precum şi infecţiile tractului respirator superior pot fi responsabile pentru apariţia epiglotitei.

Epiglotita - Simptome

Simptomele epiglotitei apar brusc şi includ febră ridicată, jenă respiratorie, jenă la deglutiţie şi acumulare de salivă, înghiţire dificilă, salivatie excesivă, respiraţie rapidă şi zgomotoasă. Evoluţia se desfăşoara în câteva ore: agravarea stării respiratorii, cianoză, somnolenţă.
 
Epiglotita severă poate bloca căile aeriene, fiind necesară chiar spitalizarea şi acordarea unui tratament de urgenţă.
 
În anumite cazuri, epiglotita se poate extinde de la epiglota la zonele învecinate - urechea medie (otita), meninge (meningită), pericard (pericardită), plămâni (pneumonie).

Epiglotita - Tratament

Tratamentul epiglotitei constă dintr-o intubaţie (introducerea unui tub suplu în trahee trecând prin nas) şi printr-o perfuzie cu antibiotice. Antibioterapia este obligatorie şi trebuie aplicată de urgenţă.
 
Dacă epiglota se inflamează şi se măreşte poate opri trecerea aerului spre plămâni ceea ce cauzează îngreunarea respiraţiei, iar dacă nu este tratată poate fi fatală.
 
Dacă epiglota blochează căile aeriene se poate efectua o traheostomie (efectuarea unei incizii in trahee şi introducerea unui tub pentru a alimenta plămânii cu oxigen).
 
Se pot administra corticosteroizi sau bronhodilatatoare, care ajută la reducerea inflamaţiei şi la dilatarea bronhiilor. De asemenea, se vor administra intravenos lichide pentru a preveni deshidratarea.
 
Oxigenoterapia se indică la toţi bolnavii pe timpul transportului, la internare fiind preferată intubaţia nazo-traheală şi la nevoie traheostomie pentru asigurarea permeabilităţii căilor aeriene.