Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      12:38
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Esofagita

Esofagita

13 iulie 2015    
Esofagita reprezintă inflamaţia mucoasei esofagiene ducând la apariţia disfagiei - deglutiţie dificilă şi dureroasă.
 

Esofagita - Tipuri 

 
Esofagita poate fi acută sau cronică (cu evoluţie acută sunt de obicei cele toxice şi provocate de iritaţii mecanice sau termice, iar cele cronice au o evoluţie mai benignă) în funcţie de factorul declanşator:
 
- esofagita caustică sau toxică apare din cauza ingestiei accidentale de lichid caustic sau alcalin sau lichide fierbinţi sau înghiţirea unor corpi străini, iar după regenerarea mucoasei, esofagul se sclerozează şi se îngustează.
 
- esofagita infecţioasă poate fi virală (cauzată de herpes, citomegalovirus), micozică (candidă) sau bacteriană.
 
- esofagita peptică (sau prin reflux) apare ca o consecinţă a agresării mucoasei esofagiene de conţinutul acidul clorhidric gastric; cardia (sfincterul situat între esofag şi stomac) împiedică refluxul conţinutului gastric spre esofag, iar în caz de disfuncţie a acestui sfincter, asociată sau nu cu o hernie hiatală, etanşeitatea esofagului nu mai este asigurată şi refluxul acid il irită.
 

Esofagita - Simptome şi cauze

 
Simptomele caracteristice pentru esofagită sunt disfagie, durerea retrosternală, salivaţie abundentă, ameţeli, senzaţie de gust amar, vărsături, hematemeze, leziuni bucale (când esofagita a fost provocată de substanţe corozive).
 
Poate fi cauzată de infecţii precum candida sau herpesul sau de iritaţii: boala de reflux gastro-esofagian, intervenţii chirurgicale, medicamente, substanţele toxice ingerate, hernii sau ca urmare a radioterapiei.
 

Esofagita - Tratament

 
Tratamentul esofagitei are în vedere intoxicaţiile cu substanţe caustice, fiind contraindicate spălăturile gastrice şi urmăreşte neutralizarea substanţei toxice.
 
Tratamentul simptomatic urmăreşte calmarea durerii (morfină, analgetice, antispastice) şi combaterea şocului. Pentru prevenirea cicatricelor retractile, stenozante, se prescrie corticoterapie în asociere cu antibiotice.
 
În acelaşi scop se poate proceda şi la cateterizarea precoce a esofagului. Alimentaţia pe gură fiind la început imposibilă, se va proceda la alimentaţia parenterală, apoi regimul va fi lichid sau semilichid. Se poate administra vitamina A şi B2, foarte eficiente în această afecţiune. De asemenea, se va insista pe o igienă mai bună a gurii şi rezolvarea problemelor dentare pentru o masticaţie mai bună.
 
În caz de eşec al tratamentului medicamentos (pansamente gastrice, antisecretoare), se recurge la chirurgie care creează un mecanism antireflux la joncţiunea esofagului cu stomacul.

Esofagita - Profilaxia

 

Profilaxia va urmari, în primul rând, ca substanţele toxice să fie păstrate cu precauţie. De asemenea, se vor evita ingerarea unor lichide fierbinti, abuzul de tutun şi de alcool. 

Această afecţiune poate fi agravată de frig, de umezeală, tutun sau alcool. 
 

Esofagita - Complicaţii 

Pemoidul cicatriceal, sindromul Stevens-Johnson şi epidermoliza toxică buloasă pot determina leziuni esofagiene buloase şi stricturi care să necesite dilatare. De asemenea, boala Behcet şi gastroenterita eozinofilică pot afecta esofagul, boala Crohn şi lichenul erozide pot determina stricturi inflamatorii, tracturi sinuoase, polipi filiformi şi fistule esofagiene.