Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      09:03
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Hipertrofia adenoidiana si tratamentul acesteia

Hipertrofia adenoidiana si tratamentul acesteia

29 iunie 2015    
Vegetaţiile adenoide mai cunoscute sub denumirea populară de polipi şi se află la originea multor suferinţe ale copiilor.
 
Vegetaţiile adenoide reprezintă hipertrofia ţesutului limfoid din partea superioară a faringelui, din spatele foselor nazale.
 
„Mulţi copii se nasc cu hipertrofie adenoidiană şi odată ce copilul intră în contact cu praful, bacteriile din atmosferă şi alţi agenţi adesea dăunători apar o serie de afecţiuni care pot duce chiar la scăderea imunităţii cu caracter permanent.”, subliniază dr. Adrian Tudor, medic specialist ORL de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.
 
Hipertrofia adenoidiană devine, de multe ori, obstructiva şi provoacă o respiraţie nazală defectuoasă sau imposibilă, însoţită de un sforăit în timpul somnului.

Hipertrofia adenoidiană - Simptome

 
Nasul înfundat, respiraţia orala, vocea nazală, secreţiile nazale, sforăitul, durerile de cap sunt cele mai frecvente manifestari ale afecţiunii. Pierderea totală sau parţială a mirosului sunt argumente puternice pentru tratamentul imediat al hipertrofiei adenoidiene, care în acest caz înseamnă operaţia.
Copilul mai poate prezenta mucoasa bucală uscată, dar şi somn agitat, astfel încât acesta se va trezi mereu obosit. 

Complicaţiile hipertrofiei adenoidiene

Hipertrofia adenoidiană nu pune probleme numai prin îngreunarea respiraţiei, ci mai ales, prin complicaţiile la care poate duce.
 
Respiraţia aproape exclusiv pe gură duce la modificări în procesele de creştere şi osificare anormală a reliefului facial - prognatism, dinţi vicios implantaţi, probleme care îi trimit pe copii la medicii ortodentişti.
„Respiraţia grea, infecţiile repetate ale căilor nazale, otitele fac necesară intervenţia medicului care înseamnă operaţia, popular spus, de polipi.”, ne sfătuieşte dr. Adrian Tudor.

Hipertrofia adenoidiană - Tratament

Tratamentul hipertrofiei adenoidiene se realizează numai de către medicul ORL-ist. 
Realizată pe cale endoscopică, operaţia poate fi efectuată cu anestezie locală sau generală. Odată cu operaţia de rezecţie a polipilor se poate efectua şi rezecţia amigdalelor, însă numai pe criterii medicale bine stabilite.
Complicaţia postoperatorie este reprezentată de hemoragie.