Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Marţi, 17 iul 2018      08:01
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Labirintita – cauze, factori de risc, tratament

Labirintita – cauze, factori de risc, tratament

03 august 2015    

Labirintita este o afecţiune care se caracterizează prin inflamarea labirintului adică a sistemului de cavităţi şi a canalelor ce formează urechea internă. Labirintul este corelat cu urechea medie, sistemul nervos central şi cu meningele.

Labirintita - Cauze

Labirintita cronică apare ca urmare a uzurii labirintului de către un colesteatom (de exemplu tumora benignă).
Cauzele apariţiei labirintitei pot fi: infecţiile virale sau bacteriene, alergiile, bolile autoimune, traumatismele craniene, consumul excesiv de alcool, bolile autoimune sau accidentul vascular cerebral.
 
Există şi anumiţi factori de risc care pot declanţa o labirintită. Printre aceştia cei mai comuni sunt infecţiile de la nivelul urechilor sau căilor respiratorii, oboseala şi stresul, alergiile sau abuzul de alcool.

Labirintita - Clasificare

Labirintita poate fi de mai multe tipuri, printre care cele mai comune sunt labirintitele cronice, acute, supurate, virale sau bacteriene.
Labirintita acută apare de cele mai multe ori ca urmare a unei infecţii rinofaringiene şi se manifestă ca o stare de vertij ce poate dura până la 30 de minute.
Labirintita acută are şi alte simptome cum ar fi greaţa sau vărsăturile.
 
Labirintita supurată poate fi cauzată de o otită medie. Netratată, labirintita supurată poate duce la distrugerea timpanului sau la apariţia unei mastoidite.

Labirintita - Simptome

Principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt vertijurile, starea de greaţă sau vărsăturile. Labirintita poate apărea la ambele urechi sau doar la una dintre acestea iar în majoritatea cazurilor durerea persistă câteva zile.
 
Afecţiunea este specifică persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani dar, totuşi, poate apărea la orice vârstă.   

Labirintita - Tratament

Labirintitele virale se vindecă spontan, în câteva săptămâni.Tratamentul presupune de cele mai multe ori eliminarea infecţiei bacteriene. Pentru labirintita bacteriană este necesar un tratament medicamentos, iar în unele cazuri chiar chirurgical. Tratamentul medicamentos presupune administratea de antibiotice, sedative sau medicamente antivirale. Intervenţia chirurgicală este realizată doar în cazuri foarte rare şi presupune drenarea colecţiei purulente din urechea medie sau pentru îndepărtarea unui colesteatom.
 
Hidratarea este şi ea foarte importantă pentru pacient, deoarece labirintita are ca semne vărsăturile sau starea de greaţă ce pot duce la deshidratarea organismului.
 
O altă metodă de tratament o reprezintă exerciţiile de reeducare vestibulară. Acestea presupun realizarea unor mişcări ale capului şi corpului care să corecteze senzaţia de pierdere a echilibrului.
 
Pentru ca metoda de tratament să aibă rezultate, specialiştii recomandă efectuarea exerciţiilor pe parcursul a două săptămâni, de trei ori pe zi sau invers, adică timp de trei săptămâni, de două ori pe zi.