Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:25
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Mastoidita

Mastoidita

30 iulie 2015    
Mastoidita reprezintă infecţia şi inflamaţia spaţiilor de aer cuprinse în osul mastoidian. Este produsă de obicei de o infecţie bacteriană, care s-a extins de la urechea medie.

Mastoidita - Generalităţi

Apare ca urmare a inflamaţiei mucoasei şi a ţesutului osos al mastoidei, complicaţie a otitei medii supurate acute sau cronice.
 
Mastoida face parte din osul temporal al craniului şi conţine spaţii mici pline cu aer (celule aeriene). Este conectată cu urechea medie şi astfel atunci când există o colecţie lichidiană în urechea medie, este prezentă o cantitate mică de lichid şi în spaţiile cu aer din mastoidă.
 
Mastoidita este cauzată, de regulă de aceleaşi tipuri de bacterii care determină infecţii ale urechii medii. precum Streptoccus pneumoniae şi Haemophilus influenzae dar şi de alte tipuri de bacterii, precum Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, Escherichia coli, Proteus, Prevotella, Fusobacterium, Porphyromonas gingivalis şi Bacteroides.
 
Mastoidita se dezvoltă, de regulă, când o otită medie acută este netratată sau tratată necorespunzător şi se extinde de la urechea medie la osul înconjurător.
 
Severitatea mastoiditei variază în funcţie de lichidul ajuns în celulele aerine ale mastoide, în urma unei infecţii a urechii medii atunci când infecţia invadează periostul osului mastoidian.
Situaţiile grave pot ajunge la starea foarte gravă când este distrus chiar osul.

Mastoidita - Simptome

Simptomele mastoiditei apar la zile sau săptămâni după dezvoltarea otitei medii acute, pe măsură ce infecţia distruge porţiunea interna a procesului mastoid, formând o colecţie de puroi (abces) în os.
Pielea care acoperă mastoida devine eritematosă (înroşită), inflamată şi sensibilă, iar urechea externă este împinsa în lateral şi inferior.
Alte simptome prezente sunt febră, durere în jurul sau în ureche, scurgeri cremoase din ureche.
Afectarea auzului se poate înrăutăţi progresiv.

Mastoidita - Diagnostic

Mastoidita poate să apară în cursul progresiei unei infecţii a urechii medii netratate sau tratate necorespunzător.
 
Pentru a diagnostica mastoidita se foloseştecomputertomografia prin intermediul căreia sunt evidenţiate celulele aeriene ale procesului mastoid sunt pline cu lichid, pe măsură ce mastoidita evoluează, aceste spaţii se măresc.

Mastoidita - Tratament

Tratamentul mastoiditei constă în administrarea de antibiotice.
 
Dacă în interiorul osului s-a format un abces este necesar drenajul chirurgical sau chiar excizia mastoidei (mastoidectomie).

Mastoidita - Complicaţii

Dacă mastoidita este descoperită târziu pot apărea o serie de complicaţii cum ar fi surditate, infecţia ţesutului ce înveleşte creierul şi măduva spinării (meningita), abcese cerebrale sau abces localizat în muşchii gâtului.