Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:29
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Otita medie

Otita medie

30 iulie 2015    
Otita medie, considerată uneori pur şi simplu o infecţie sau inflamaţie a urechii, este cea mai răspândită cauză a durerii de ureche. Deşi această stare este o cauză frecventă de suferinţă în copilărie şi este adesea asociată copiilor, ea poate afecta şi adulţii.

Otita medie - Generalităţi 

Otita medie este o infecţie a urechii medii, ale cărei oase minuscule preiau vibraţiile de la timpan şi le transmit urechii interne.
Dar, foarte des, otita medie însoţeşte guturaiul comun, gripa sau alt tip de infecţie respiratorie.
 
Acest fenomen se explică prin faptul că urechea medie este legată de tractul respirator superior printr-o pereche de conducte subţiri, cunoscute drept trompele lui Eustachio.
 
Cu excepţia vizitelor periodice la sugari, infecţiile urechii sunt cele mai obişnuite motive ale vizitelor la pediatru, însumând 30 milioane de vizite la medic pe an, în SUA.
 
Netratată, otita medie poate duce la complicaţii mai grave, incluzând mastoidita (o inflamaţie rară a osului de lângă ureche), pierderea auzului, perforarea timpanului, meningită, paralizia nervului facial şi posibil boala Meniere.

Otita medie - Cauze

Celulele urechii medii secretă un lichid care, printre altele, ajută la apărarea organismului de microorganismele invadante. în mod normal, lichidul drenează prin trompa lui Eustachio în gât.
 
Dacă trompa lui Eustachio se inflamează, atunci lichidul poate rămâne blocat în urechea medie, determinând inflamarea şi infectarea zonei. Această trompă este mai orizontalizată şi mai scurtă la copii, ceea ce poate determina un risc crescut de infecţie.
 
La examenul medical, timpanul unui pacient infectat are un aspect roşu şi bombat.
 
Cea mai frecventă cauză a otitei medii este o infecţie virală a căilor respiratorii superioare, ca răceala sau gripa.
Aceste tulburări pot face ca trompa lui Eustachio să fie atât de inflamată, încât lichidul să nu se mai poată scurge din urechea medie.
Alergiile - la polen, praf, părul animalelor sau alimente - pot produce acelaşi efect, şi la fel ca şi fumul, vaporii sau alte toxine din mediu.
 
Bacteriile pot cauza otită medie direct, dar, de obicei aceste microorganisme apar pe terenul unei infecţii virale sau al unei reacţii alergice, găsindu-şi rapid drumul către mediul cald şi umed al urechii medii.
Bacteriile invazive pot favoriza mari tulburări, transformând o inflamaţie în infecţie şi provocând apariţia febrei. Printre bacteriile cel mai frecvent găsite în urechile medii infectate se numără aceleaşi tipuri răspunzătoare şi de sinuzită, pneumonie şi alte infecţii respiratorii superioare.
 
Alergiile alimentare pot juca un rol în otita medie, astfel încât ar trebui reduse produsele din grâu, porumb şi aditivii alimentari, acestea fiind mai alergenice decât alte alimente.

Otita medie - Simptome

Simptomele otitei medie sunt diferite în funcţie de vârsta la care apare această afecţiune. Astfel, la adulţi otita medie se prezintă cu durere de ureche (fie o durere ascuţită, bruscă, fie o durere surdă, continuă), febră şi frisoane, congestie nazală, senzaţie de plenitudine în ureche, greaţă şi diaree însoţind durerea de ureche, auz estompat. 
 
La copii, otita medie se caracterizează printr-o stare generală alterată, febră, iritabilitate, nelinişte, secreţie nazală, apetit diminuat, plâns nocturn în poziţie culcată.

Otita medie - Diagnostic

Dacă copilul are o durere de ureche însoţită de nas înfundat sau care curge, dureri în gât şi febră, sunt şanse mari ca problema să fie vorba de o otită medie. Medicul va examina timpanul, cu ajutorul otoscopului, căutând semne de infecţie.
 
Pentru a verifica o infecţie bacteriană, medicul poate practica o deschizătură în timpan şi extrage un eşantion de lichid din urechea medie afectată din care apoi poate efectua culturi pe medii de laborator.

Otita medie - Tratament

ScopuI tratamentului este de a îndepărta infecţia urechii medii înaintea apariţiei unor complicaţii mai grave. Tratamentul cuprinde, în general, eliminarea cauzelor otitei medii, eradicarea bacteriilor invazive, stimularea sistemului imunitar şi reducerea edemului trompelor lui Eustachio.
 
Otita medie este, în mod normal, determinată de o infecţie virală, astfel încât tratamentul este dedicat simptomelor. Spre exemplu, încercarea de a reduce edemul trompelor lui Eustachio cu un decongestiv ca pseudoefedrina şi un antihistaminic probabil difenhidramina.
 
Pentru a uşura durerea, se poate recomanda un analgezic, precum paracetamolul, ce ajută şi la scăderea febrei. Aspirina trebuie să fie evitată la copii, datorită riscului de sindrom Reye.
Folosirea antibioticelor în tratarea infecţiilor bacteriene ale urechii medii este controversată.
Dar mulţi doctori sunt îngrijoraţi de faptul că, fără antibiotice, bacteriile ascunse în urechea medie pot scăpa de sub control, existând posibilitatea provocării unei complicaţii grave, ca pierderea auzului sau mastoidita.

Tratament chirurgical - Când apar complicaţii

Dacă un caz de otită medie dezvoltă complicaţii severe, se pot recomanda intervenţii chirurgicale pentru eliminarea infecţiei sau drenarea urechii medii.
Una dintre tehnici, numită miringotomie, presupune perforarea timpanului pentru eliberarea lichidului din urechea medie.
Dacă trompele lui Eustachio devin complet obturate datorită edemului, chirurgul poate insera un tub de ventilaţie în interior, pentru a le păstra permeabile. Totuşi, această procedură, numită timpanostomie este adesea costisitoare şi poate conduce la infecţie şi formare de ţesut cicatricial.

Otita medie - Sfaturi practice

Dacă infecţiile recurente la nivelul vegetaţiilor adenoide sau amigdalelor determină episoade repetate de otită medie, medicul poate recomanda înlăturarea glandelor respective.
 
Deoarece copiii hrăniţi cu biberonul sunt mai predispuşi la otită medie, este mai bine să se alăpteze copilul la sân pe cât posibil, pentru a preveni infecţiile urechii.
 
Dacă trebuie să hrănit cu biberonul, nu trebuie lăsat niciodată să stea culcat pe spate cu biberonul susţinut vertical. De asemenea, trebuie îndepărtaţi pe cât posibil poluanţii din casă: praful, lichidele de curăţat şi solvenţii, precum şi fumul de tutun.