Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      20:39
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Polipii şi amigdalele

Polipii şi amigdalele

28 iulie 2015    
Răcelile dese şi dificultăţile în respiraţie permanente pot fi primele semne ale unor afecţiuni ce nu trebuie neglijate.
În cazul în care astfel de simptome nu sunt tratate la timp, atunci ele pot suferi complicaţii. Aşa stau lucrurile şi în cazul polipilor şi amigdalelor.
De obicei sensibilitatea creată de acestea este tratată superficial de pacienţi şi astfel se ajunge la probleme mult mai grave.
 

Cum recunoaştem prezenţa polipilor?

Respiraţia îngreunată este cauzată de cele mai multe ori de prelungirile mucoasei care căptuşeşte cavitatea nazală şi sinusurile paranazale, mai exact de polipi.
 
Situaţia se agravează în momentul în care polipii ajung la dimensiuni destul de mari astfel încât să ducă la deformarea oaselor nasului sau chiar ale feţei. Alte simptome după care poate fi recunoscută prezenţa polipilor sunt secreţiile nazale, durerile de cap, nasul înfundat şi respiraţia orală. De asemenea, sforăitul este un alt semn care arată existenţa polipilor. În rândul copiilor, polipii sunt prezenţi în special în cazul fibrozei chistice.
Aceasta din urmă este o boală genetică, care afectează secreţia glandelor exocrine. În acelaşi timp, apariţia polipilor poate fi cauzată şi de un fond alergic.

Amigdalita -  afecţiune contagioasă

O sensibilitatea deosebită o prezintă şi amigdalele. Inflamaţia sau infecţia acestor mase de ţinut limfatic situate de o parte şi de alta a gâtului, deasupra şi în spatele limbii, duc la amigdalită. Această afecţiune poate fi cauzată de bacterii, dar poate fi şi de natură virală, fungică şi parazitară. Atenţie sporită dacă staţi în apropierea unei persoane ce a fost diagnosticată cu amigdalită!
 
Acesta este principalul factor de risc, pentru că amigdalita este contagioasă. Particulele contagioase eliberate prin strănut sau tuse se răspândesc în aer.
Odată cu inspirarea aerului ce are în componenţă aceste particule sunt suficiente doar două zile pentru ca infecţia să debuteze. Amigdalita se caracterizează prin inflamarea gâtului, dureri în gât, febră, puroi la nivelul amigdalelor, dureri de cap sau dificultăţi la înghiţire. 
 

Tratamente pentru polipi şi amigdale

Amigdalita se poate trata în urma unui control de specialitate. Această afecţiune poate trece şi de la sine, dar nu înainte de două săptămâni de la infectare. În forme relativ uşoare se poate prescrie un tratament pe bază de antibiotic. Însă în cazurile în care afecţiunea se agravează, atunci se recurge la îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor.
 
Această variantă se recomandă pacienţilor numai după un control amănunţit şi ţinând cont de afecţiunile gâtului manifestate în trecut. În cazul polipilor, tratamentul medicamentos, ce nu presupune antibiotic ci doar antiinflamatoare şi antialergice, nu are acelaşi efect ca în cazul amigdalelor.
Prin urmare, cei mai mulţi medici recomandă operaţia, proces care nu necesită internare şi se realizează sub anestezie generală sau locală. În acelaşi timp, trebuie ştiut că polipii se pot reface la o anumită perioadă de timp de la operaţie. Însă, controalele periodice şi tratamentul postchirurgical pot reduce acest risc.  
 

E bine să îndepărtăm chirurgical polipii şi amigdalele?

Îndepărtarea polipilor şi a amigdalelor pe cale chirurgicale este recomandată în majoritatea cazurilor, mai ales dacă pacientul s-a confruntat în mod repetat cu afecţiunile cauzate de polipi şi amigdale.
 
Cu toate acestea, părerile sunt împărţite. În timp ce unii spun că nu este recomadată îndepărtarea polipilor şi a amigdalelor din cauză că organismul ar putea deveni mult mai sensibil în urma operaţiei, alţii susţin intervenţia chirurgicală tocmai pentru că ar îmbunătăţi calitatea vieţii. De pildă, unele opinii arată că amigdalele au rol de apărare a organismului împotriva infecţiilor.
 
Prin urmare ar fi bine ca acestea să nu fie înlăturate. În cazul în care e vorba de infecţii grave sau recidive, atunci extirparea este recomandată, însă nu şi copiilor sub patru ani.
 
Şi în cazul polipilor, situaţia e asemănătoare. Aceştia vor fi extirpaţi doar dacă au dimensiuni mult prea mari şi cauzează deformări ale oaselor nasului sau ale feţei sau atunci când se ajunge la senzaţie de sufocare, mai ales în timpul somnului.