Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      15:43
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Rinofaringita acuta – simptome, diagnostic, tratament

Rinofaringita acuta – simptome, diagnostic, tratament

19 august 2015    
Rinofaringita acută reprezintă inflamaţia mucoasei regiunii superioare a faringelui şi a mucoasei nazale.
 
Frecvenţa acestei afecţiuni respiratorii este de 5 milioane de cazuri de an, la copiii în vârstă de până la 8 ani, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Severitatea, incidenţa şi complicaţiile rinofaringitei sunt strict legate de prezenţa sau absenţa factorilor imuni.

Rinofaringita acută – Cauze

De obicei, rinofaringita este cauzată de virusuri, în special care au tropism respirator. De exemplu, Rhinovirusuri, Coronavirus, adenovirusi, virusul respirator sinciţial, dar şi alte 200 de alte tulpini.
Alte cauze care provoacă rinofaringita sunt statusul imunitar, prezenţa imunoglobulinelor IgE, IgA, carenţa vitaminică sau de fier, expunerea la fumul de ţigară sau chiar boala de reflux gastroesofagian.
Uneori, o rinofaringită se poate suprainfecta – prezenţa unei flore comensale peste viruşii deja prezenţi.

Rinofagita acută – Simptome

Rinofagita acută prezintă mai multe semne şi simptome în funcţie de perioada în care acţionează virusul.
În perioada de incubare, când virusul se instalează, apare indispoziţia. De asemenea, starea subfebrilă şi anorexia uşoară pot însoţi tabloul clinic.
În perioada de stare, adică atunci când virusul este activ, apar oboseala, rinoreea, strănutul, tusea, disfagia, vărsăturile sau diareea.

Rinofaringita acută – Diagnostic

Controlul ORL va fi de real folos pentru copil, iar investigaţiile paraclinice – hemoleucograma completă vor indica parametrii modificaţi în privinţa leucocitelor – număr crescut sau scăzut, VSH sau proteină C reactivă cu niveluri crescute – procesul inflamator. De asemenea, examenul ORL trebuie corelat şi cu manifestările clinice, dar şi a contextului epidemiologic pozitiv, respectiv dacă există un caz infecţios respirator în familie sau în colectivitate.  

Rinofaringita acută – Tratament

Tratamentul rinofaringitei acute este simptomatic, indicat de medicul specialist după un diagnostic documentat.

Rinofaringita acută – Complicaţii

Complicaţiile rinofaringitei acute includ laringita, bronşiolita, meningoencefalita, diareea parenterală, otita medie, etmoidita sau sinuzita.