Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:19
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Screeningul audiologic

Screeningul audiologic

28 iulie 2015    

Hipoacuzia reprezintă un handicap invizibil, copilul hipoacuzic arata normal fizic (cu excepţia sindroamelor genetice cu amprentă caracteristică) şi, aparent, se dezvoltă normal. În lipsa unui diagnostic precoce, hipoacuzia va fi depistată doar la 12-24 luni cel mai devreme, când părinţii pot observa lipsa de dezvoltare a limbajului. Din acest motiv, depistarea şi intervenţia terapeutică timpurie sunt extrem de importante.

Screening-ul audiologic - Generalităţi

 
Screening-ul audiologic constă în detectarea de semnale acustice la nivelul urechii nou-născutului, semnale emise de celulele responsabile cu auzul.
Lipsa lor este semn de deficienţă a auzului (hipoacuzie).
Screeningul audiologic este cu atât mai necesar nou-născuţilor cu factori de risc: provin din familii de hipoacuzici, au mame cu patologie de sarcină (rujeolă, gripă) sau care au luat medicamente toxice pentru ureche, s-au născut prematur sau au suferit traumatisme obstetricale.
 
Efectuarea testelor preliminare încă din maternitate permite obţinerea de informaţii certe despre nivelul auzului nou-născutului. În cazul în care testarea evidenţiază posibilitatea unei hipoacuzii, copilul trebuie supus în cel mai scurt timp unei examinări audiologice complexe.
 
Toţi copiii care se încadrează în factorii de risc pentru surditate vor face evaluări obligatorii chiar dacă la naştere au trecut testele de auz din 6 în 6 luni, până la vârsta de 2 ani şi apoi, anual, până la vârsta de 3 ani.
 
La 48 de ore de la naştere se efectuează testul otoemisiunilor acustice tranzitorii (TEOEA) si a otoemisiunilor acustice produs de distorsiune (DPOAE) după o inspecţie otoscopică a urechii cu aspiraţia eventuală a secreţiilor.

Screening-ul audiologic - Etape

Etapele screeningului audiologic:
-          completarea de către medicul neonatolog a unui chestionar cu evaluarea factorilor de risc pentru hipoacuzie,
-          dacă rezultatul testului relevă faptul că otoemisiunile acustice nu sunt prezente, în prima săptămână de la prima testare, se efectuează imitanta acustică cu sonda de 1000 Hz şi potenţiale auditive evocate automate,
-          în cazul în care rezultatul testării este negativ, copilul este programat pentru efectuarea potenţialelor auditive evocate precoce în primele 3 luni de la a doua testare,
-          absenţa undei V la testul cu stimulare la intensitate maximă necesită efectuarea la vârsta de 7 luni a potenţialelor auditive evocate precoce (BERA) la stimulare cu tone-burst şi a potenţialelor auditive evocate precoce cu modulaţie şi/sau amplitudine (ASSR).

Audiograma - Interpretare

Audiograma cu hipoacuzie mai mică de 80 dB care indicaţie de protezare.
Dacă BERA cu tone-burst şi ASSR este prezent la frecvenţele de 500, 1000, 2000 şi 4000 Hz până la o pierdere de auz de 80 dB HL se indică protezarea auditivă bilaterală a copilului.
 
Absenţa undei V la BERA cu tone-burst la frecvenţele de 2000 şi 4000 Hz şi prezenta ASSR la 2000 şi 4000 Hz la intensităţi mai mari de 80 dB HL reprezintă indicaţia de implant cohlear.
 
Înainte de efectuarea implantului cohlear, copilul se protezează auditiv bilateral obligatoriu pe o perioadă de cel puţin 3-6 luni.