Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Luni, 16 iul 2018      22:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sinuzita – simptome, diagnostic, tratament

Sinuzita – simptome, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Sinuzita reprezintă o infecţie a membranei mucoase care căptuşeşte interiorul foselor nazale dar şi sinusurile. Sinusurile sunt de fapt nişte spaţii goale care pot fi localizate în jurul ochilor, obrajilor sau a nasului. Inflamaţia sinusurilor este produsă de virusuri, bacterii, dar ea poate apărea şi ca răspuns la unele alergii.

Sinuzita - Clasificare

Sinuzita poate fi de mai multe tipuri în funcţie de localizarea acesteia. Este vorba, mai precis de sinuzita cronică şi de cea acută.
 
În ceea ce priveşte sinuzita acută, aceasta durează circa patru săptămânişi se manifestă prin cefalee accentuată pe timpul zilei. Obstrucţia nazală şi scurgerile nazale sunt alte semne ale sinuzitei acute.
 
Spre deosebire de sinuzita acută, cea cronică poate fi asimptomatică, de cele mai multe ori.
Tusea seacă sau scurgerile nazale urât mirositoare pot fi semne specifice acestei forme de sinuzită.

 Sinuzita - Simptome

Principalele simptome ale sinuzitei sunt: scurgerile nazale, angina, „răceala” ce durează mai mult de două săptămâni, senzaţia de greaţă, cefaleea, iritabilitatea, oboseala, durerile dentare.

Sinuzita - Diagnostic 

Diagnosticul de sinuzită este pus în urma realizării unor investigaţii imagistice (în cazurile în care diagnosticul nu este elucidat) care pot fi radiografia de sinus şi computer tomografia capului şi a gâtului. Medicul specialist O.R.L este persoana indicată care poate realiza aceste investigaţii.
 
Sinuzita la copii este mult mai dificil de diagnosticat comparativ cu cea prezentă la adulţi, şi asta deoarece simptomele sunt mult mai greu de recunoscut.
 
Ca şi în cazul unei răcelisinusurile se obturează în momentul unei infecţii virale, ceea ce are ca rezultat inflamarea şi infecţia sinusurilor. Există însă o diferenţă între răceală şi sinuzită.
 
Dacă în cazul unei răceli simptomele se ameliorează după circa 5-7 zile, când pacientul suferă de sinuzită simptomele se pot agrava pe măsură ce trece timpul.

Sinuzita - Tratament

Tratamentul este diferit în funcţie de forma de sinuzită cu care se confruntă pacientul.Astfel,pentru sinuzita acută se recomandă pulverizările locale sau decongestionantele nazale care să diminueze obstrucţia foselor nazale.
 
Pentru sinuzita cronică se recomandă administrarea de antibiotice şi antiinflamatoare.
 
Chirurgia este o opţiune rară la care se apelează în momentul în care pacientul nu răspunde la tratamentul medicamentos. Această metodă constă în curăţarea sinusurilor prin endoscopie.