Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Artrita psoriazica – Aspectele afectiunii

Artrita psoriazica – Aspectele afectiunii

13 iulie 2015    
Artrita psoriazică reprezintă inflamarea articulaţiilor, fiind uneori asociată şi determinată de prezenţa psoriazisului cutanat.
 
Cauzele afecţiunii sunt neelucidate, dar pot fi incriminaţi factorii genetici. Însă existenţa genei responsabile de apariţia artritei psoriazice în codul genetic nu reprezintă iminenţa manifestării bolii. Factorii care o pot declanşa sunt diferite traumatisme, infecţii şi doza mare de stres.
 

Ce este artrita psoriazică?

 
Artrita psoriazică este o formă de artrită inflamatorie şi nu o afecţiune dermatologică aşa cum poate să inspire denumirea acesteia.
 
 Inflamaţiile cauzate de artrita psoriazică afectează ligamentele şi tendoanele manifestându-se îndeosebi la încheieturile mâinilor, genunchilor, a gleznelor şi, uneori, la nivelul coloanei vertebrale.
 

Relaţia dintre artrita psoriazică şi psoriazisul cutanat

 
Această formă de artrită inflamatorie poate veni în completarea psoriazisului cutanat sau separat de acesta.
 
S-a constatat că mai bine de 10% dintre persoanele care suferă psoriazis, atrag după sine artrita psoriazică. Această afecţiune inflamatorie a pielii se manifestă prin mâncărimi (prurit), deshidratarea epidermei, deteriorarea progresivă a unghiilor şi desprinderea acestora de patul unghial, dureri şi inflamaţii ale articulaţiilor.
 
 O incidenţa mai mare la apariţia psoriazisului o prezintă rasa caucaziană, însă distribuţia pe categoriile de sex este aproape egală.
 

Artrita psoriazică - Semne şi simptome 

 
Artrita psoriazică are un tablou simptomatologic asemănător cu al altor tipuri de artrită, însă intensitatea şi gravitatea acestuia sunt variabile în funcţie de anumiţi factori.
 
Simptomele principale sunt reprezentate de umflături locale patologice, rigidizarea articulaţiilor, senzaţii de durere, creşterea temperaturii locale, înroşirea zonei, potenţiale deformări ale structurilor articulare etc.  
 
Un semnificativ procent dintre persoanele care suferă de acest tip de artrită inflamatorie acuză şi simptomele specifice psoriazisului cutanat expuse mai sus.
 

Artrita psoriazică - Tratament

 
Artrita inflamatorie  de tip psoriazic are un caracter progresiv destul de pronunţat, astfel că luarea măsurilor de tratament încă de la debutul afecţiunii este o soluţie care poate neutraliza complicaţiile posibile ale acesteia care evoluează până la invaliditate. Ignorată, afecţiunea poate lua o turnură radicală, capătă valenţe cronice.
 
Pentru stoparea evoluţiei artritei psoriazice, medicii specialişti în ortopedie apelează la metode medicamentoase şi chirurgicale. Această afecţiune nu poate fi vindecată, însă prin metodele medicale poate fi controlată evoluţia inflamaţiilor articulare.
 
Tratamentul medicamentos are rolul de a trata simptomatologia specifică acestui tip de artrită inflamatorie. În această direcţie, medicul poate prescrie medicamente nonsteroidale antiinflamatorii precum aspirina sau ibuprofenul şi corticosteroizii (pentru ameliorarea durerilor şi a inflamaţiilor care se resimt mai acut dimineaţa); medicamente antireumatice care limitează eroziunile articulaţiilor, însă efectele se vor vedea după un tratament mai îndelungat ; inhibitorii TNF-alfa aceştia sunt recomandaţi în formele mai grave de artrită psoriazică pentru inhibarea proteinei cauzatoare de inflamaţii.
 
Atunci când tratamentele pe bază de medicamente sunt epuizate sau se dovedesc a fi ineficiente, iar artrita capătă forme severe, medicul poate apela la intervenţia chirurgicală, dar în cazuri extrem de rare.

Pe lângă tratamentul alopat prescris de medicul specialist, se recomandă îmbogăţirea dietei alimentare cu fructe şi legume proaspete, un stil de viaţă care să se opună ferm sedentarismului (exerciţii fizice pentru tonifiere organismului, abordarea unor tehnici de relaxare pentru a contracara efectele stresului etc.) şi aplicarea locală de comprese reci şi calde pentru ameliorarea durerilor şi pentru relaxarea musculară.