Info SănătateaTV.ro: APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic APMGR: Mii de medicamente ieftine risca sa fie scoase de pe piata romaneasca (P) Cum sa evitam amputatiile in cazul piciorului diabetic? Ce rol are podiatrul? (P) Semnalele care ar trebui sa te determine sa mergi la medic pentru a verifica daca ai picior diabetic
Vineri, 25 mai 2018      03:32
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Reumatismul articular degenerativ –  Generalitati

Reumatismul articular degenerativ – Generalitati

14 iulie 2015    
Reumatismul articular degenerativ nu este o problemă nouă a contemporaneităţii, acesta a preocupat dintotdeauna oamenii şi cercetătorii în ştiinţele medicale.
 
Ca urmare a surselor de informare deficitare, s-a creat o stare de alertă în jurul afecţiunilor articulare de acest tip, nefiind îndeajuns de bine clarificate date ca natura, factorii cauzatori şi simptomatologia bolilor reumatoide degenerative.
 

Reumatismul articular degenerativ - Ce este?

 
Reumatismul articular degenerativ, numit şi artroză sau reumatism artrozic, este procesul de uzură al articulaţiilor, spre deosebire de artrită unde este vorba de inflamaţia articulaţiilor.
 
Cele mai frecvent întâlnite forme de reumatism articular degenerativ sunt artroza şi spondiloza, iar categoriile cele mai expuse la aceste forme de reumatism sunt persoanele cu vârsta peste 40 de ani şi persoanele de sex feminin (75% dintre persoanele afectate sunt femei).
 

Reumatismul articular degenerativ - Forme

 
Artroza este o formă a reumatismului degenerativ care se instalează în condiţiile unei uzuri semnificative a cartilajelor articulare ca urmare a proceselor naturale de îmbătrânire care includ alterarea biochimică a articulaţiilor.
 
Artroza apare la vârste mai înaintate, iar denumirea secundară a acesteia indică acest fapt. Reumatismul „senescenţei precoce”, cum se mai numeşte artroza, are o predilecţie specială pentru articulaţiile membrelor inferioare şi a celor superioare (mâini şi picioare).
 
A doua formă de reumatism articular degenerativ este spondiloza, care se manifestă prin alterarea discurilor intervertebrale şi a vertebrelor cervicale.
 
Ambele categorii de sex sunt afectate în aceeaşi măsură. Spondiloza se manifestă la nivelul întregii coloanei vertebrale, în mod special la nivelul vertebrelor cervicale, ca urmare a îmbătrânirii ţesutului, a poziţiilor vicioase ale coloanei vertebrale, a sedentarismului, a tonifierii scăzute a musculaturii şi a diverselor anomalii congenitale şi a traumatismelor.
 
Articulaţiile prezintă disfuncţii serioase la persoanele supraponderale, obezitatea fiind unul din principalii factori care duc la scăderea tonusului muşchilor scheletului.
Spondiloza se manifestă prin dureri resimţite la nivelul coloanei vertebrale şi prin limitarea capacităţii de mobilitate.
 

Reumatismul articular degenerativ - Factorii de risc 

 
Reumatismele articulare degenerative apar în anumite condiţii care ţin de: vârstă (acestea apar la vârste înaintate), funcţiile metabolice (obezitate, gută), de factorii meteorologici (frigul şi umiditatea pot produce tulburări vasomotorii şi leziuni degenerative la nivelul articulaţiilor) şi de anatomia patologică (erodarea cartilajului articular, hipertrofia şi proliferarea osului cu formarea de osteotite – excrescenţe osoase).
 

Reumatismul articular degenerativ - Tratament

 
Reumatismul degenerativ nu pune în pericol viaţa individului, cu toate acestea astfel de afecţiuni crează un disconfort major, iar simptomatologia nu este atât de blândă.
 
Reumatismul articular degenerativ nu poate fi vindecat complet, însă printr-un tratament specific se pot ameliora simptomele, iar viteza de evoluţie a afecţiunii poate fi frânată. În tratamentul artrozei şi spondilozei trebuie să fie incluse în mod obligatoriu şedinţele de fizio şi kinetoterapie (exerciţii fizice active cu supraveghere medicală care stimulează mobilitatea şi rehidratează articulaţiile afectate), presărând la intervale regulate de timp şi şedinţe de masaj terapeutic specific.
 
Fizioterapia are efect antialgic asupra articulaţiilor afectate, contribuie semnificativ la tonifierea coloanei vertebrale şi la detensionarea musculaturii din zona cervicală. Efectele de lungă durată sunt asigurate dacă fizioterapia se asociază cu masajul medical.
 
Tratamentul pe bază de medicamente acţionează în direcţia ameliorării simptomelor, cum ar fi durerile şi rigiditatea articulaţiilor.
 
Cele mai uzuale tratamente medicamentoase pentru ameliorarea simptomelor proprii artrozei şi spondilozei sunt medicamentele antireumatice, medicamentele nonsteroidale antiinflamatorii.
 
Acestea nu se administrează decât sub recomandarea medicală de specialitate, însă un tratament medicamentos îndelungat poate să genereze efecte secundare, precum afecţiuni gastrice, ulcer.