Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:58
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Sindactilia sau „talpa gastii”

Sindactilia sau „talpa gastii”

13 iulie 2015    
Sindactilia reprezintă o anomalie congenitală în care două sau mai multe degete ale mâinii sau picioarelor sunt unite. Această afecţiune este  caracterizată prin trecerea tegumentelor de pe un deget pe celălalt palmar şi dorsal, limitând astfel mobilitatea degetelor, încât degetele au aspect de “talpa gâştii”.

Sindactilia - Incidenţa 

Sindactilia apare cu o frecvenţă de 1 la 2000 nou-născuţi, cel mai frecvent este interesat spaţiul 3 interdigital, degetele mâinii se separă în primele două luni de viaţă intrauterină.

Sindactilia - Cauze 

 
Sindactilia poate aparea ca un defect de dezvoltare datorat evoluţiei fetale stopate sau ca deformare cu o componentă ereditară.
 
Sindactilia poate fi asociată cu alte anomalii ca sindromul Poland, benzi constrictive, polidactile şi, cel mai des, cu sindactilia piciorului.
 
Dacă sindactilia include o fuziune a osului sau cauzează o deformare a creşterii ce induc probleme de rotaţie şi angulare, aceasta se poate agrava dacă degetele nu sunt separate la timp. Intervenţia chirurgicală la copii se efectueză în jurul vârstei de 5-6 luni, deoarece intervenţia înainte de această vârstă creşte riscul anestezic.
 
Sindactilia apare din cauza lipsei de separare a pielii sau a ţesutului osos dintre degete în timpul dezvoltării, iar frecvenţa apariţiei creşte dacă e influenţată de ereditate deoarece copilul care are un părinte cu sindactilie prezintă riscul de a moşteni această afecţiune.

Sindactilia - Tipuri

 
Sindactilia poate fi de mai multe tipuri, respectiv sindactilie completă sau incompletă, iar în funcţie de implicarea şi altor componente musculo- scheletale sindactilia poate fi complexă sau simplă.
 
Sindactilia completă presupune unirea degetelor pe toată lungimea, până la vârf, iar sindactilia incompletă înseamnă că spaţiul interdigital este prezent parţial.
 
Sindactilia simplă se caracterizează prin unirea degetelor prin tegument şi ţesut fibros, iar sindactilia complexă înseamnă interesare osoasă anormală (sinostoză), modificări musculo-tendinoase şi ale pediculului neuro-vascular sau înclinări patologice ale degetelor sau diferenţe de lungime între degete.
 

Sindactilia - Tratament

 
Tratamentul sindactiliei constă în mod obişnuit în plastii loco-regionale. Este foarte importantă realizarea spaţiului interdigital şi evitarea reformării punţilor de unire a degetelor, de aceea, în cele mai multe cazuri, tratamentul presupune intervenţia chirurgicalăasupra degetelor afectate pentru a creşte funcţionalitatea membrului respectiv.