Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Torticolisul – cauze, diagnostic, tratament

Torticolisul – cauze, diagnostic, tratament

03 august 2015    

Torticolisul reprezintă denumirea pentru o afecţiune ce se manifestă prin înţepenirea gâtului.

Torticolis - Clasificare, incidenţa şi factori de risc

Torticolisul poate fi congenital sau câştigat. Torticolisul congenital afectează circa 2% din indivizi, etiologia acestuia nefiind foarte clară. În ceea ce priveşte torticolisul câştigat, acesta se manifestă la persoanele sănătoase care au suferit o traumă a gâtului.

În urma unei truame se produce subluxaţia rotatorie atlantoaxială care presupune alunecarea celor două vertebre de la baza capului şi destabilizarea ligamentelor.
 
Pentru aceasta se apelează la tijare sau ghipsaj pentru vindecarea leziunilor produse la nivelul ligamentelor.

Torticolisul mai poate fi primar sau secundarTorticolisul primar este moştenit de cele mai multe ori şi se manifestă prin mişcări distonice şi tremur al gâtului.

În ceea ce priveşte cauzele care por determina apariţia torticolisului secundar, acestea fac referire la leziuni perinatale cerebrale, cauze medicamentoase, tumori ale sistemului nervos central, traume periferice sau centrale, sindroame paraneoplazice sau encefalopatii infecţioase sau postinfecţioase.

În funcţie de poziţia capului medicii au identificat torticolisul (rotaţia orizontală a capului – implică muşchiul sternocleidomastoidian), latercolisul care presupune mişcarea capului în lateral ce implică şi alţi muşchi pe lângă cel sternocleidomastoidian, anterocolisul şiretrocolisul (extensie a capului ce implică mai mulţi muşchi).

Factorii de determină apariţia torticolisului sunt trauma la naştere sau poziţia intrauterină care pot determina leziuni la nivelul muşchiului sternocleidomastoidian de la gât.

Ce este torticolisul spasmodic?

Torticolisul spasmodic reprezintă o înţepenire involuntară a gâtului la dreapta, stânga, superior sau inferior.
Torticolismul spasmodic are o cauză de natură idiopatică, pacienţii dezvoltând această tulburare ca rezultat al altor afecţiuni.
 
Principalele simptome ale torticolisului spasmodic sunt înţepenirea involuntară a capului într-o anumită poziţie sau mişcările smucite.
Simptomele se agravează în timp şi senifestă mai ales când pacienţii merg sau se expun unui stres mare. Alte simptome ale torticolisului spasmodic includ durerile de gât sau hipertrofia musculară.  
 

Torticolisul - Tratament

Pentru torticolisul spasmodic se foloseşte injecţia cu toxină botulinică în muşchii distonici ai gâtului.
 
Medicaţia orală sau stimularea profundă a creierului sunt şi ele metode de tratament.
 
Stimularea profundă cerebrală se realizează cu ajutorul unui peacemaker, adică o baterie externă ce se plasează subcutanat pentru a intra în pielea craniului.
 
După aceasta se plasează microelectrozi în globus pallidus.
 
Stimularea cerebrală poate produce efecte adverse de tipul cefaleei, infecţiilor, disfuncţiilor cognitive, convulsiilor sau hemoragiei intracerebrale ori intraventriculare.
 
Terapia fizică presupune masaj local, gulere cervicale şi biofeedback.