Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni

Ajuta-ti copilul sa-si faca prieteni

06 iulie 2015    
Copiii preşcolari îşi fac prieteni destul de repede şi intens.
 
Pentru copilul de trei ani şi jumătate „prieten” este oricine este dispus să se joace cu el atunci şi aşa cum vrea el.
 
Prieten poate fi cineva pe care îl vede în fiecare zi sau cineva de la creşă sau grădăniţă. Dar ar putea la fel de bine să fie cineva pe care îl întâlneşte doar o singură dată, în timp ce se joacă în parc.
 
Chiar dacă poate nu-l mai vede niciodată, copilul va continua să se refere la acel nou amic spunându-i „prietenul meu”.
Prietenii preşcolarului dumneavoastră pot fi atât băieţei, cât şi fetiţe. Şi asta pentru că cei mai mulţi copii de trei ani se joacă la fel de bine cu ambele sexe, rareori manifestând o preferinţă pentru unul sau altul.
 

Cel mai bun prieten

 
Pentru că îşi face prieteni rapid, relaţiile sale cu alţi copii nu sunt neapărat de prietenii pe termen lung. Preşcolarul dumneavoastră poate trece cu uşurinţă de la un prieten la altul chiar şi numai într-o săptămână. S-ar putea să-l auziţi spunând că are un „cel mai bun prieten”, dar, identitatea acestui cel mai bun prieten se poate schimba lunar (sau chiar zilnic).
 
Deşi păstrarea statutului de prieten apare mai frecvent la vârsta de cinci sau şase ani, copilul poate să dezvolte o relaţie specială cu unul sau doi copii. Ţinutul de mâini şi îmbrăţişările sunt comune printre prietenii de această vârstă.
 
Prieteniile, oricât de trecătoare, sunt importante pentru copiii preşcolari. Izolarea copiilor mici, fie că e auto-impusă, fie creată din neatenţia părinţilor sau cauzată de respingerea altor copii, nu numai că e dureroasă, dar poate duce şi la probleme emoţionale pe viitor.
 
Aşadar, încurajaţi copilul să formeze prietenii. Pentru că cei mai mulţi copii de trei ani îşi fac prieteni repede, s-ar putea să nu fie necesar să interveniţi pentru a-i ajuta mai mult decât să le oferiţi oportunitatea de a cunoaşte şi alţi copii.
 

Cine sunt vecinii?

Este important pentru copil să aibă prieteni care locuiesc în acelaşi cartier. Aceasta însă va conta mai mult abia pe măsura ce creşte mai mare. Dacă are prieteni în cartier, el îi poate vizita fără să fie necesar să parcurgă o distanţă prea mare, poate chiar fără să treacă măcar strada.
 
Aşdar, dacă şi alţi copii locuiesc în cartier, încercaţi să îi ajutaţi să se împrietenească. Încercaţi să găsiţi copii de aproximativ aceeaşi vârstă. ncercaţi să cunoaşteţi părinţii acestor copii şi apoi aranjaţi unele întâlniri sau excursii care să vă aducă copiii împreună.
 
Aceste întâlniri vă oferă posibilitatea de a petrece timpul împărtăşindu-vă experienţele cu ceilalţi adulţi.
 
La această vârstă, este foarte bine dacă daţi copilului posibilitatea de a-şi face prieteni nu doar de aceeaşi vârstă, dar şi adulţi. În prezenţa unui adult, desigur.
 
Copilul se va simţi mult mai confortabil când va avea de-a face cu adulţi în situaţii viitoare dacă are şansa să devină prietenos de pe acum cu părinţii prietenilor, prieteni ai părinţilor, profesori şi aşa mai departe.