Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Duminică, 24 iun 2018      08:59
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Alimente de evitat in dieta bebelusului

Alimente de evitat in dieta bebelusului

06 iulie 2015    
Bebeluşii încep destul de repede să arate interes pentru a încerca alimente noi. Dar nu toate alimentele sunt sigure pentru copilul dumneavostră. Iată aşadar o listă a alimentelor pe care trebuie să le evitaţi în hrănirea copilului dumneavostră în timpul primului an de creştere.
 

Mierea

Sugarii sub vârsta de un an nu ar trebui să fie hrăniţi cu miere, indiferent de forma acesteia (folosită la gătit sau în stare brută).
 
Mierea este dăunătoare pentru copii, pentru că aceştia pot fi intoxicaţi cu Clostridium botulinum, o substanţă care duce la apariţia sporilor de botulism.
Aceşti spori secretă toxine care pot determina slăbiciune musculară, capacitate redusă de a suge, plânset slab, constipaţie, scăderea tonusului muscular şi chiar paralizie la copiii mici. Sistemul intestinal al bebeluşului nu este suficient de puternic pentru a lupta împotriva acestor spori şi toxine.
 

Unt de arahide

 
Copiilor sub vârsta de un an nu ar trebui să li se dea unt de arahide sau orice alt tip de produse ce conţin nuci. Introducerea fructelor cu coajă lemnoasă de la o vârstă fragedă poate provoca alergii, iar substanţele lipicioase precum unturile din arahide sunt greu de înghiţit. Dacă aveţi o istorie de alergii în familie, amânaţi hrana cu produse pe bază de arahide şi nuci până ce copilul dumneavostră ajunge la vârsta de trei ani.
 

Laptele de vacă

 
Optaţi pentru laptele matern sau laptele praf până când copilul dumneavostră îşi aniversează primul anişor. Un copil cu o vârstă mai mică nu poate digera enzimele şi proteinele din laptele de vacă şi anumite minerale care pot provoca afecţiuni ale rinichilor copilului.
De asemenea, spre deosebire de laptele matern sau laptele praf, laptele de vacă nu oferă toate substanţele nutritive corespunzătoare pentru un copil în creştere.
 

Albuş de ou

 
Nu hrăniţi copilul sub un an cu produse ce conţin ouă, pentru a evita posibilitatea unor reacţii alergice mai târziu. În timp ce proteinele din gălbenuş sunt rareori o sursă de alergeni, proteinele din albuşul de ou pot provoca reacţii alergice. Până la vârsta de cinci ani, un copil prezintă în mod normal potenţial de a dezvolta reacţii alergice la albuşul de ou.
 

Citrice

 
Evitaţi hrănirea copilului cu citrice sau sucuri de citrice pentru primele câteva luni de viaţă. Acestea sunt bogate în vitamina C şi acid care pot duce la supărarea burticii şi/sau reflux al copilul dumneavostră.
Fructe de mare
Un alt potenţial alergen pentru nou-născuţi sunt fructele de mare, în special moluştele. Discutaţi cu medicul pediatru înainte de a hrăni copilul cu peşte fără oase, chiar şi ton. Nu oferiţi copilului crustacee precum scoici, creveţi sau crabi.
 

Grâu

 

Din cauza alergenilor din grâu, cel mai bine este să aşteptaţi până când copilul dumneavostră are unul, doi sau chiar trei ani înainte de a-i introduce grâu în dietă.

Dacă v-aţi consultat cu medicul pediatrul şi sunteţi sigură că bebeluşul nu a avut nicio reacţie alergică la orez, ovăz sau orz, puteţi încerca introducerea grâului la vârsta de opt sau nouă luni.