Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:34
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Bauturile acidulate, o amenintare pentru sanatatea dintilor copiilor

Bauturile acidulate, o amenintare pentru sanatatea dintilor copiilor

06 iulie 2015    
Băuturile acidulate sau carbogazoase se consumă la scară largă, atât de către adulţi cât şi de către copii.
 
 Băuturile acidulate reprezintă una dintre cele mai importante cauze alimentare ce favorizează apariţia cariilor, afectând oameni de toate vârstele.
Componentele acide din băuturile carbogazoase slăbesc smalţul dinţilor, contribuind la formarea cariilor.
 
În cazuri extreme, slăbirea smalţului, asociată cu periajul incorect, cu bruxismul sau cu alte probleme ale dinţilor, poate duce la pierderea dentiţiei.
 
Băuturile fără zahăr, care reprezintă doar 14% din băuturile non-alcoolice, sunt mai puţin dăunătoare. Totuşi, chiar şi acestea au componente acide si pot cauza probleme danturii celor mici.
 

Băuturile carbogazoase - consumate din ce în ce mai mult

 
Studiile atestă că 4 din 5 copii beau cel puţin o băutură non-alcoolică pe zi şi cel puţin unul din 5 copii consumă 4 astfel de băuturi zilnic. Unii adolescenţi beau chiar şi 12 astfel de băuturi pe zi.  Cantităţile mărite înrăutăţesc situaţia.
 
De la un consum de 184.6 grame în 1950, s-a ajuns la un consum de 568 grame în anii 1990.
 
Nu doar copiii, ci şi adolescenţii sunt supuşi acestor riscuri. Consumul de băuturi non-alcoolice are un efect constant asupra smalţului dinţilor. Odată cu creşterea duratei de viata, posibilitatea apariţiei acestor probleme creşte.
 

Băuturile carbogazoase - Măsuri de prevenire a efectelor nocive 

 
Copiii, adolescenţii şi adulţii pot beneficia de o reducere a numărului de băuturi carbogazoase non-alcoolice pe care le consumă, precum şi de tratamente specifice ale cavitaţii orale. 
 
Înlocuiţi băuturile carbogazoase şi umpleţi-vă frigiderul cu băuturi necarbogazoase ce conţin mai puţin zahăr sau componente acide cum ar fi apă, lapte sau suc de fructe natural 100%.
Consumaţi-le dumneavoastră şi încurajaţi-vă şi copii să o facă.
 
 După consumarea unei băuturi carbogazoase non-alcoolice, să vă clătiţi gura cu apă pentru a înlătura resturile băuturii care pot prelungi expunerea smalţului la componentele acide.
 
 Fluorul reduce riscul apariţiei cariilor şi întăreşte smalţul dinţilor. În consecinţă, medicii stomatologi recomandă folosirea unei pastă de dinţi şi o apă de gură cu fluor. Clătirea cu o apă de gură cu fluor este de ajutor.
 
Medicul stomatolog poate recomanda o apă de gură normală sau una mai puternică în funcţie de gravitatea afecţiunilor cavitaţii orale. De asemenea, medicul poate recomanda şi o pastă de dinţi cu o cantitatea mai mare de fluor.
 
Băuturile carbogazoase non-alcoolice au un efect nefast asupra dinţilor.
Prin reducerea cantităţilor de astfel de băuturi consumate, o igienă orală corectă şi prin consultarea pemanentă a medicului stomatolog se poate contracara efectul nociv al acestora.