Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      08:09
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Bebeluşul - Liant sau motiv de destramare al cuplului

Bebeluşul - Liant sau motiv de destramare al cuplului

06 iulie 2015    
Venirea pe lume a unui bebeluş este de obicei unul dintre cele mai fericite momente ale unei familii.
 
Legătura maternă, aproape exclusivistă, care se poate creea între mamă şi bebeluş poate însă periclita relaţia de cuplu în loc să o cimenteze.
 
Faptul că uneori mamele au tendinţa de a-şi concentra atenţia exclusiv asupra noului membru al familiei, neglijând chiar activitatea sexuală, îndepărtează, sperie, iar pe unii bărbaţi îi aduce chiar în pragul geloziei.

Copilul – sursă de conflict între părinţi?

Venirea pe lume a unui bebeluş cu toate problemele create: schimbarea rutinei, stresul continuu al îngrijirii micuţului, al hrănirii şi plânsetul frecvent al micuţului pot afecta chiar şi relaţiile de cuplu solide.
De fapt, într-un astfel de context, relaţiile trebuie să treacă proba maturităţii, iar părinţii pe cea a comunicării şi înţelegerii.
 
Astfel, din momentul venirii pe lume, bebeluşul poate asigura liantul dintre mamă şi tată sau, dimpotrivă, au existat numeroase cazuri, în care această noutate a avut efecte dezastruoase asupra vieţii de cuplu, micuţul devenind o sursă de stres şi de permanent conflict între părinţi.
 

Nu puneţi viaţa sexuală în cui!

 
Venirea pe lume a unui bebeluş este o probă a maturităţii relaţiei dintre cei doi, dar şi a adulţilor luaţi individiual.
 
Bebeluşul cunoaşte o singură modalitate de exprimare plânsul. Plânge dacă îi e foame, plânge dacă are colici, plânge dacă e agitat, dacă e obosit etc. Este foarte important ca ambii părinţi să îşi păstreze calmul, să discute şi să coopereze unul cu celalalt, ba chiar ar fi benefic să-şi împartă din sarcini.
 
Schimbările în viaţa cuplului, la apariţia bebeluşului sunt numeroase- vechile obiceiuri, stresul, oboseala, îndatoririle zilnice trebuie administrate în funcţie de noul aspect deosebit de important în centrul căruia gravitează noua viaţă familială.
 
Totul trebuie adaptat, chiar şi viaţa sexuală a cuplului. Nu trebuie pusă în cui, ci trebuie adaptată!
 
Venirea pe lume a unui bebeluş poate însemna pentru bărbat, mai ales dacă este posesiv, o adevărată tragedie în condiţiile în care el este “detronat”, iar în centrul atenţiei femeii este acum introdus “intrusul mic şi plângăcios”. Este foarte important ca mama să administreze cu inteligenţă noua situaţia şi să acorde partenerului un rol deosebit de important în creşterea micuţului- pe cel de părinte responsabil şi implicat în viaţa noului membru.
 
După perioada de acomodare cu noul membru al familiei este importantă reluarea obiceiurilor privind viaţa intimă.
 

Nu uitaţi să petreceţi timp cu partenerul

Venirea pe lume a unui bebeluş nu trebuie să înseamne nici izolarea de lumea exterioară şi nici renunţarea la concedii. Este recomandat, pentru un plus de intimitate, ca părinţii să-şi petreacă jumătate din concediu singuri pentru a se relaxa şi a se bucura unul de celalalt , iar cealaltă jumătate cu bebeluşul lor.
 
Venirea pe lume a unui bebeluş este pentru femeie un moment destul de traumatizant din punct de vedere fizic. De multe ori tatăl se simte dat la o parte, ignorat de mamă.
 
Gândindu-se că deja soţia are destule de cap, sau nevrând să arate că suferă şi se simte respins, tatăl se fereşte din calea mamei, fără a-şi comunica nemulţumirile şi neliniştile. În acest context, în timp, este posibil ca acesta să fie atât de dezamăgit de noua situaţie apărută încât în cuplu să apară o prăpastie care să se lărgească continuu.
 
Este foarte important ca într-o astfel de situaţie bărbatul să trateze problema cu mult calm, să discute despre faptul că se simte ignorat şi izolat de către mamă. Neîmpărtăşite aceste sentimente pot cauza apariţia unor resemtimente şi frustrări faţă de soţie şi copil, privându-l pe tată de bucuria de a fi părinte.

Consolidarea relaţiei tată-copil

Venirea pe lume a unui bebeluş înseamnă o responsabilitate mare pentru mamă, dar care poate fi împărţită cu tatăl. Astfel, dacă mama ar reuşi să-l împlice pe tată la acţiuni de genul îmbăierii, jucatului, culcatului, schimbatului scutecelor- acţiuni care asigură apropierea fizică între tată şi bebeluş, aceasta ar ajuta la construirea unei relaţii solide între cei doi.
 
Atfel, tatăl nu va mai vedea în cel mic un rival ci dimpotriva un partener sau chiar un complice la ghiduşii.