Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      08:53
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Ce este de facut in cazul traumatismelor dentare la copii?

Ce este de facut in cazul traumatismelor dentare la copii?

06 iulie 2015    
Dinţii, gingia sau limba traumatizate sunt deseori dureroase şi necesită de multe ori atenţie medicală de urgenţă. 
 

Traumatisme dentare - Tipuri şi metode de rezolvare

 
Pierderea unui dinte
 
Pierderea unui dinte în urma unor lovituri puternice, spontane, reprezintă 15% dintre urgenţele dentare la copii. Este important ca dintele să fie găsit, curăţat de impurităţi şi praf cu un jet de apă rece.
Dintele nu trebuie frecat, iar ţesuturile rămase nu trebuie eliminate. Dacă este posibil, dintele se pune uşor la loc şi se presează cu un deget. Dacă nu este posibilă aceasta acţiune, dintele se pune într-un pahar cu lapte, apă rece cu sare, sau se păstrează în gură între gingie şi obraz. Dintele nu trebuie lăsat să se usuce.
În maxim 30 de minute de la accident se va merge la medicul stomatolog.
 
Ruperea unui dinte
 
Se clăteşte gura cu apă pentru a curăţa bine zona. Se aplică o compresă rece pe obraz în dreptul dintelui rupt pentru a reduce umflarea. Imediat se va merge la medicul stomatolog.
 
Răniri ale gingiei, limbii, buzei sau obrazului
 
Se curăţă rana cu o bucată curată de material, iar apoi se aplică o presiune asupra zonei pentru a opri sângerarea. Dacă sângerarea a încetat, se poate aplica o compresă rece pentru a reduce umflarea. Dacă sângerarea persistă se consultă de urgenţă un medic.
 
Pierderea unei plombe
 
Se curaţă uşor zona respectivă. Se acoperă zona cu puţină pastă ortodontică sau vată obişnuită pentru a elimina senzaţia de discomfort. Se va lua legatura cu stomatologul cât mai curând posibil.
 
 Dureri ale dinţilor
 
Se clăteşte gura cu apă caldă. Folosind aţa dentară se curaţă orice rest de mâncare sau orice alt lucru din jurul dintelui afectat. Nu se foloseşte aspirina sau orice altă substanţă de calmare a durerii pe dinte sau pe gingia înconjurătoare. Se merge la stomatolog cât mai curând posibil.
 
În cazul unor resturi de mâncare sau altor obiecte rămase blocate între dinţi
 
Folosind aţa dentară se încearcă eliminarea resturilor uşor, ghidând aţa printre dinţi. Se evită însă, pe cât posibil, rănirea gingiei. Nu se folosesc obiecte ascuţite sau scobitori pentru eliminarea resturilor blocate dintre dinţi deoarece pot răni foarte rău gingia. Dacă aţa dentară nu ajută, se consultă cât mai curând un medic stomatolog.
 
În cazul maxilarului rupt
 
Nu se încearcă mişcarea acestuia. Se fixează maxilarul prin legarea unei eşarfe, batiste, cravate sau a unui prosop în jurul maxilarului şi vârful capului. Se aplică o compresă rece pe zona umflată. Se va merge imediat la Serviciul de Urgenţă.
 

Urgenţa dentară - Tipuri

 
Urgenţa dentară, indiferent de natura traumatismului dentar, trebuie  tratată cu calm. Cunoaşterea acestor metode de prim-ajutor o să fie de folos până la examinarea medicală, care trebuie făcută cât mai curând în cazuri de urgenţe dentare.
Traumatismele dentare pot fi prevenite de cele mai multe ori. 
 
Împingerea şi căderea pe scări
       
Copiii trebuie învăţaţi să nu se grăbească. Copiilor le trebuie amintit în permanenţă să folosească balustrada.
 
Căderea de pe bicicletă şi instalaţiile de pe terenul de joacă          
 
Copiii trebuie informaţi cu privire la regulile de siguranţă. Copiii trebuie să înveţe să folosească instalaţiile în siguranţă. Asiguraţi-vă că instalaţiile sunt potrivite cu vârsta copilului şi sunt în stare de funcţionare.      
 
Introducerea obiectelor în gură      
 
Împreună cu copiii, alcătuiţi o listă cu obiectele pe care au voie să le bage în gură, şi faceţi desene. Puneţi desenele pe perete, la nivelul ochilor copiilor.
 
Căderea/ împiedicarea          
Amintiţi-le copiilor că este mai bine să meargă, nu să alerge. Nu lăsaţi pe jos jucării, aveţi grijă ca podeaua să nu fie alunecoasă.  
 
Accidente de maşină - frânări bruşte        
 
Copilul trebuie prins în centura de siguranţă. Educaţi copiii în acest sens.
 
Muşcarea obiectelor dure    
 
Faceţi împreună o listă de obiecte din care nu trebuie să muşte. Încurajaţi copiii să adauge şi alte obiecte la listă.
Dinţii frontali de sus sunt cel mai des afectaţi de accidente!

Dinţii şi gingiile din partea din spate a gurii suferă adesea traume din cauza muşcării creioanelor, a cuburilor de gheaţă sau a spargerii nucilor.