Info SănătateaTV.ro: Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania? Podiatria o profesie a viitorului si in Romania?
Miercuri, 18 iul 2018      18:35
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Citit versus calculator

Citit versus calculator

06 iulie 2015    
A citi înseamnă a-ţi cultiva dorinţa de informare, de lărgire a orizontului, de a şti lucruri variate şi interesante care îl vor ajuta pe copil în viitor.
Prin citit, copilul îşi cultivă şi dezvoltă limbajul, creativitatea şi imaginaţia.
 
Cititul, lectura unei cărţi bune şi educative este, din nefericire, o îndeletnicire abandonată de tot mai mulţi copii în favoarea jocurilor pe calculator, a televizorului sau a telefonului mobil.
 
Potrivit unui studiu recent, s-a ajuns la concluzia că, în timpul liber, 45% dintre copii se joacă pe video sau pe calculatorCopiii susţin că folosesc computerul şi, în special, Internetul, pentru a se documenta şi pentru a le fi mai uşor procesul de învăţare.
 Studiul a demonstrat însă că 50% dintre ei se joacă, iar 47% discută pe chat-uri.
 

Cum putem să înlocuim calculatorul cu cartea

 
Cititul poate fi cultivat chiar dacă micuţul a căpătat deja pasiunea calculatorului. Pentru început, se pot achiziţiona cd-uri care să conţină cărţi. Dacă îi place să se uite la filme, îi poţi cumpara cărţile după care au fost făcute acele pelicule pe care el le îndrăgeşte.
 
Este ştiut faptul că aceste lecturi sunt mult mai interesante decât ecranizările, pentru că sunt pline de detalii interesante.
 
Pediatrii şi educatorii cu experienţă sunt de părere că micuţii nu ar trebui să folosească calculatorul mai mult de 1-2 ore pe zi.
 
Este bine ca în acest timp copilul să fie monitorizat atent de către adult.  Ideal ar fi ca programele utilizate de către copii să fie şi recreative - jocuri - cât mai paşnice cu putinţă, dar şi educative, care să îi obişnuiască cu ideea de calculator ca mijloc de a învăţa lucruri noi, utile, interesante".

Dacă lectura îl plictiseşte pe cel mic este bine să transformăm actul de a citi într-un joc de roluri. Lasă-l să fie vocea eroului său preferat şi cu siguranţă va fi mult mai încântat de ideea de a citi. Important este şi spaţiul în care micuţul tău citeşte.

O idee bună ar fi să îl scoţi în natură sau să îi creezi un loc relaxant în casă, dedicat lecturii.

Puteţi organiza seri dedicate cititului, la care să invitaţi şi alţi copii pasionaţi de citit. Micuţul tău va avea posibilitatea să facă schimb de cărţi şi idei.