Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:36
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Conjunctivita la copii

Conjunctivita la copii

06 iulie 2015    
Conjunctivita înseamnă inflamaţia conjuctivei, mucoasa care căptuşeşte interiorul pleoapelor şi o parte a globului ocular şi nu prezintă un pericol pentru vedere. Copiii sunt mai predispuşi decât adulţii să contacteze conjunctivita sub toate formele ei.
 
Dacă în mod normal o conjuctivită se poate trata foarte uşor, conjunctivita la copii poate fi o adevărată piatră de încercare pentru părinţi deoarece un copil diagnosticat cu aceasta boală resimte disconfortul fizic mai puternic decât un adult şi nefiind conştient de riscurile care pot apărea e greu de convins să respecte medicaţia sau să nu atingă zona infectată.
 

Conjunctivita - Forme

 
Pot exista mai multe tipuri de conjunctivită, cum ar fi infecţioasă, alergică sau iritantă.
 
Conjunctivita infecţioasă cauzată de bacterii sau viruşi, cele mai întâlnite bacterii ce provoacă conjunctivita sunt: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae şi Staphylococcus aureus.
 
Conjunctivita alergică apare îndeosebi în anumite perioade ale anului când anumiţi agenţii patogeni sunt mai prezenţi în aer.
 
Conjunctivita iritantă este cauzată de agenţii chimici prezenţi în apă: nivel ridicat de clor sau săpun; de asemenea, bacteriile transmisibile pe cale sexuală, (Chlamydia Trachomatis şi Neisseria gonorrhoeae), pot trece de la mamă la nou-născut la naştere şi pot produce probleme serioase ale vederii.
 
Conjunctivitele alergice şi iritante nu sunt contagioase.

Conjunctivita - Simptome

 
Simptomele variază şi în funcţie de tipul conjunctivitei.
 
Senzaţia de durere şi discomfort la nivelul ochilor reprezintă simptoma cel mai des întâlnită. De asemenea, pot apărea şi alte simptome precum senzaţia de arsură şi mâncărime, lăcrimarea abundentă şi fotofobia. Secreţia de culoare albă, galbenă sau verde poate induce uneori lipirea pleoapelor.
 
Ceea ce au comun toate tipurile de conjunctivite infecţioase e faptul că sunt contagioase şi se pot răspândi de la un ochi la altul prin simpla atingere a ochiului. Organismele infecţioase se pot transmite şi prin tuse, strănut sau prin intermediul unui obiect atins de persoana infectată.
 

Conjunctivita - Tratament

 
Tratamentul pentru majoritatea cazurilor de conjunctivită constă în antibiotice sub forma de picături pentru ochi sau unguent.
 
De cele mai multe ori, conjunctivita infecţioasă se poate vindeca de la sine, fără ajutor medical, dar specialiştii recomandă tratamentul deoarece grăbeşte procesul de vindecare şi micşorează şansele ca infecţia să se extindă.
 
Dacă copilul prezintă simptome de conjunctivită trebuie contactatat doctorul pentru a determina cauza şi cea mai bună formă de tratament. Doctorul trebuie contactat dacă tratamentul nu dă rezultate la două zile de la începerea sau la o săptămână de la încetarea tratamentului. În acest caz e nevoie de un nou tratament şi o supraveghere continuă a evoluţiei bolii.
 

Conjunctivita - Prevenire

 
Pentru a preveni apariţia oricărui tip de conjunctivită, copiii trebuie să aibă o igienă corespunzătoare: să se spele pe mâini cât mai des posibil şi să evite a împărţi cu alţi copii obiecte de uz personal, cum ar fi batiste, serveţele, prosoape etc.
 
Dacă copilul a fost diagnosticat cu conjunctivită, trebuie învăţat să se spele pe mâini de fiecare dată după ce a atins ochiul infectat şi pe durata tratamentului (1-2 săptămâni) ar fi necesară o perioadă de izolare faţă de colectivităţi sau de grupurile de copii.
Mâinile copilului se vor menţine curate şi se va încerca împiedicarea atingerii ochilor în perioada tratamentului.