Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Copiii trebuie invatati de mici sa se spele des pe maini

Copiii trebuie invatati de mici sa se spele des pe maini

21 iulie 2015    
Copiii se îmbolnăvesc cel mai mult din cauza mâinilor nespălate.
 
Aceștia nu știu ce pericole se ascund pe mânuțele lor și nu conștientizează de ce este bine să se spele pe mâini. Se estimează că la fiecare 3 minute, un copil pune mâna pe nas și gură, putându-se astfel infecta în orice moment. Potrivit UNICEF, spălatul pe mâini poate salva anual vieţile a mai mult de un milion de copii din lume.

Educaţia sanitară primară - Un prim pas în educaţia copiilor

Având în vedere că unele virusuri și bacterii pot supraviețui două ore sau mai mult pe suprafețe cum ar fi mesele, mânerele ușilor și băncile pe care copiii le ating pe parcursul zilei, este ușor de sesizat că spălarea mâinilor este deosebit de importantă în evitarea bolilor.
 
Părinții au datoria să îi învețe pe cei mici cum să se spele corect și să facă acest lucru cât mai des.
 
Copiii trebuie învățați că este bine să își spele mâinile cu apă caldă și săpun, obligatoriu înainte de masă, după folosirea WC-ului sau ori de câte ori s-au murdărit.
 
Igiena mâinilor se menține și prin întreținerea unghiilor, deoarece sub acestea se acumulează praf, microbi și ouă de paraziți. Pentru a evita acest fapt, unghiile trebuie să fie tăiate cât mai scurt, la 1-2 săptămâni.
 
Pentru igiena copiilor, părinții sunt sfătuiți să folosească un săpun special pentru copii.
 
Pe lângă faptul că sunt mai puţin puternice decât cele pentru adulţi, unele mărci de săpun au o formă interesantă, tocmai pentru a atrage copiii să se spele cât mai des pe mâini

În situaţiile în care copiii vin în contact cu germenii, ei se infectează prin simpla atingere a obiectului contaminat de nas, de ochi sau de gură.

Spălatul mâinilor constituie prima metodă de luptă împotriva acestor microorganisme

Boli serioase precum meningita, bronșiolita, hepatita A și diferite tipuri de diaree infecțioasă pot să fie prevenite prin simpla activitate de spălare a mâinilor.
 
Hepatita A afectează ficatul, dar nu este la fel de gravă ca hepatita B sau C. Se vindecă în totalitate, fără sechele. Mai grav este că deseori nu prezintă simptome (scăderea poftei de mâncare, stări de slăbiciune, greţuri, vărsături, urina foarte închisă la culoare, scaune decolorate) şi-i poate îmbolnăvi şi pe cei din jur, boala fiind foarte contagioasă.
 
Infecţiile digestive debutează cu crampe violente, diaree, greaţă şi vărsături.
 
Parazitozele sunt frecvente în comunităţile de copii, infecţiile cele mai des întâlnite fiind cu giardia, oxiuri sau limbrici. Balonarea, greaţa, lipsa poftei de mâncare şi pruritul (mâncărime) anal sunt câteva dintre simptome.
 
Așadar, învațați-vă copiii să se spele pe mâini ori de câte ori au posibilitatea pentru a preveni apariția unor boli, uneori foarte grave!