Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:14
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Deficientele de vorbire la copiii mici

Deficientele de vorbire la copiii mici

03 iulie 2015    
Tulburările de vorbire au o frecvenţă destul de mare la copii. Nedepistate din timp şi netratate de logopezi pot determina scăderea randamentului şcolar şi dificultăţi de acomodare şi adaptare. Copilul poate deveni ţinta batjocorii celorlalţi, fapt care poate duce la adevătrate traume psihice.
 
Tulburările de vorbire, în adevăratul înţeles al cuvântului, sunt cele care se manifestă la copii peste 3-4 ani.  
 
Tulburările de vorbire, în sens patologic, se manifestă ca urmare a deficienţelor neurologice, psihice sau fizice şi sunt definite drept handicapuri.
 

Tulburările de vorbire – cauze şi forme de manifestare

Tulburarea de vorbire cea mai des întâlnită este dislalia. Aceasta constă în omiterea, înlocuirea, inversarea sau deformarea sunetelor. Dislalia se poate manifesta şi la nivelul silabelor şi al cuvintelor.
Tulburarea de vorbire, normală până la vârsta de 3-4 ani, datorită insuficientei dezvoltări cerebrale şi a aparatului fonoarticulator devine afecţiune dacă se menţine şi după această vârstă. Tulburarea de vorbire cunoscută drept dislalie poate fi generată din mai multe cauze. Printre acestea se numară imitarea unor persoane cu o vorbire incorectă, încurajarea vorbirii peltice, rârâite pentru amuzament şi deficienţe cerebrale fizice sau psihice.
 
Tulburarea de vorbire cunoscută drept alalie - lipsa sau slaba dezvoltare a vorbirii la copiii care nu au probleme de auz şi au o dezvoltare intelectuală normală.
 
Tulburarea de vorbire numită rotacism şi pararotacism - înseamnă deformarea, inversarea, inlocuirea sunetului "r". Până la vârsta de 3-4 ani este normală datorită incompletei dezvoltări a aparatului fonoarticulator. Asemeni rotacismului pot exista şi deformări ale celorlate consoane, ca de exemplu fitacismul (sunetul F),  lambdacismul (sunetul L ), vitacism (sunetul V), hamacismul (sunetul H) etc.
 
Tulburarea de vorbire numită logonevroză sau bâlbâială este una dintre cele mai traumatizante afecţiuni. Bâlbâiala se manifestă prin repetarea spasmodica a unor silabe, care împiedica vorbirea cursivă. Medicii au descoperit că acestă tulburare de vorbire este mai frecventă la copiii care învaţă două limbi, deoarece există o solicitare nervoasă mai mare pentru alegerea cuvintelor potrivite. Alte cauze posibile sunt stresul, traumele psihice, socurile, spaimele, lipsa de afecţiune etc.
 
Tulburări de vorbire sunt şi tahilallia- vorbirea exagerat de rapidă, asociată, de cele mai multe ori, cu instabilitatea nervoasă şi hiperescitabilitatea, bradilalia - vorbirea exagerat de rară şi afonia – vorbirea în şoaptă

O altă tulburare de vorbire des întâlnită este mutismul electiv sau voluntar. Mutismul se manifestă prin refuzul parţial sau total al copilului de a vorbi cu anumite persoane sau cu toată lumea.  Mutismul se poate manifesta de la câteva zile la câţiva ani. Afectaţi sunt copiii hipersensibili, timizi, încăpăţânaţi şi irascibili.

Cauzele care duc la mutism sunt, în general, educaţia greşită, situaţiile traumatizante şi şocante, stresul, eşecurile repetate.