Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Joi, 21 iun 2018      12:30
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Dermatita la copii

Dermatita la copii

06 iulie 2015    
Dermatita, în general, reprezintă o inflamaţie a pielii.
Dermatita iritantă de contact în special este o inflamaţie a pielii cauzată de contactul cu o substanţă străină. Aceasta poate fi orice substanţă chimică, inclusiv săpunuri, detergenţi sau ţesături tratate.
 

Dermatita iritantă - Incidenţa 

 
Dermatita apare mai frecvent la sugari şi la copiii cu vârsta până în 2 ani. Dermatita de scutec îşi face apariţia de obicei atunci când copilul are 1-2 luni şi poate continua până în momentul în care copilul renunţă la scutece.
 

Dermatita iritantă de contact - Zone afectate 

 
Cea mai comună zonă pentru apariţia dermatitei iritantă de contact sunt mâinile, cu toate că orice suprafaţă a corpului poate fi afectată, inclusiv organele genitale. Dermatita poate apărea ca leziuni roz-roşii.
 
Straturile de piele de la suprafaţă se întăresc şi apoi se fisurează (ca în cazul unei julituri) în zonele afectate pe termen lung. Pe vârful degetelor se poate observa descuamarea pielii, fisuri şi coajă.
 
 

Cine se află la risc la dermatită iritantă de contact?

 
Cele mai frecvente dermatite iritante de contact se produc din cauza scutecelor (dermatita de scutec). În acest caz, apare o reacţie a pielii în zona scutecului cauzată de contactul prelungit cu substanţele chimice naturale găsite în urină şi scaun.
Alte dermatite iritante de contact pot să apară la copil în jurul gurii, din cauza contactului pielii cu alimentele speciale pentru copii sau salivă.
 

Dermatita iritantă de contact - Semne şi simptome 

 
Sugarii care se confruntă cu dermatită iritantă de contact pot fi de obicei agitaţi. Dermatita apare ca o iritare evidentă a pielii, incluzând inflamaţie sau umflare a zonei. Erupţiile cutanate sunt limitate la zona specifică care intră în contact cu agentul responsabil de producereadermatitei.
 
Debutul dermatitei iritantă de contact este imediat, spre deosebire de dermatita alergică de contact, în cazul căreia reacţia corpului este întârziată. Substanţa responsabilă de dermatita alergică de contact determină mai întâi producţia de anticorpi şi abia apoi începe dezvoltarea erupţiei cutanate.
 

Sfaturi de îngrijire a dermatitei iritante de contact

       Îndepărtaţi substanţa chimică sau produsul care provoacă iritaţia şi protejaţi pielea de o expunere ulterioară la acestea;
       Pentru pielea iritată din zonele care formează cute, încercaţi să aplicaţi o barieră din cremă cu pastă de oxid de zinc;
       În cazul în care zona este uscată şi crăpată, hidrataţi zona frecvent umezind-o cu apă şi apoi aplicând o cremă emolientă;
       Pentru a opri senzaţia de mâncărime, încercaţi aplicarea unei creme cu hidrocortizon (de concentraţie 0.5 - 1%) de două ori pe zi.