Info SănătateaTV.ro: Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii Prof. dr. Alexandru Rafila a fost ales membru in Comitetul Executiv al Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Duminică, 27 mai 2018      17:20
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Desi nu poate vorbi, bebelusul intelege tot ceea ce ii spuneti

Desi nu poate vorbi, bebelusul intelege tot ceea ce ii spuneti

06 iulie 2015    
Copilul învaţă să vorbească ascultându-i pe cei din jurul său. Deşi cu siguranţă nu înţelege tot ce îi spuneţi, el începe cu timpul să intuiască mesajele transmise. Mai ales dacă îi vorbiţi, bebeluşul dumneavostră va începe să înţeleagă zeci de cuvinte înainte să poată rosti ceva de recunoscut.
 

Cum începe bebeluşul să vorbească

 
Studiile au demonstrat că bebeluşii în vârstă de 4-6 luni pot face distincţie între limbile care se vorbesc în jurul lor, distingând dacă o persoană sau alta li se adresează în limbi diferite.
 
După vârsta de 6 luni, copilul începe să observe cu mare atenţie ce se întâmplă în jurul lui şi încearcă să copieze ce aude. De la o săptămână la alta veţi constata că începe să pronunţe sunete tot mai variate şi pe tonuri diferite, în funcţie de starea lui emoţională.
 
Bebeluşul va fi tot mai încântat de sunetele pe care le scoate, iar gângureala începe să fie formată din repetarea silabelor simple. El va gânguri întruna dacă este bine dispus şi îi daţi atenţie, dar va vorbi destul de mult şi atunci când este singur.
 

Cum începe bebeluşul să înţeleagă ce îi spuneţi

 
Unul din primele cuvinte pe care bebeluşul dumneavostră le va înţelege cel mai probabil este cuvântul „nu”. În jurul vârstei de şase luni, copilul începe să asocieze un „nu” răstit cu ideea că trebuie să înceteze ceea ce face. Până la nouă luni va putea să înţeleagă şi câteva expresii simple, care sunt adesea îndreptate direct spre el, cum ar fi „Pa! Pa!” sau „Bea-ţi lăpticul”.
 
Când doriţi să verificaţi dacă bebeluşul dumneavostră înţelege ce îi spuneţi înainte să înceapă să vorbească, puteţi să încercaţi următoarele două jocuri.
 
Cere-ţi bebeluşului să găsească obiectul preferat
 
„Unde e păturica?”, „Unde e ursuleţul de pluş?”. În cazul în care bebeluşul se întoarce spre acel obiect, înseamnă că ştie deja ce înseamnă „păturică” sau „ursuleţ de pluş”. Acest joc funcţionează şi mai bine cu persoanele preferate de copil.
Dacă aveţi mai mulţi vizitatori dintre care bebeluşul poate alege, cere-ţi celor cu care se simte în largul său să îl ia în braţe şi apoi întrebaţi-l: „Unde e mama?”, „Unde e tata?”. Dacă se întoarce spre dumneavostră, puteţi fi sigură că ştie ce l-aţi întrebat.
 
Verificaţi dacă bebeluşul dumneavostră poate face ceea ce i-aţi cerut
 
Câteva exemple includ „Fă din mâna Pa! Pa!”, „Stai hopa”, „Dă pup”, „Hai în braţe”, „Aruncă mingea”, „Bea lăpticul”, „Bate din palme”. Vedeţi cât de multe înţelege copilul.
 
Dacă bebeluşul face ceea ce l-aţi rugat să facă, arătaţi-i cât de mulţumită sunteţi. Dacă nu reacţionează la ceea ce i-aţi cerut, încercaţi cu altceva sau renunţaţi la joc pentru o perioadă.
Desigur, doar pentru că bebeluşul a refuzat să facă ceea ce i-aţi cerut, nu înseamnă neapărat că nu a reuşit să vă înţeleagă. Poate doar nu vrea să facă ceea ce i-aţi cerut ca la comandă.