Info SănătateaTV.ro: Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume! Specialistii atrag atentia: bolile pulmonare cronice obstructive pot deveni in 2030 a treia cauza de deces in lume!
Sâmbătă, 23 iun 2018      11:36
X

Fii la curent cu ultimele știri din sănătate


Urmărește Sănătatea TV pe Facebook


Contactează-ne!
Diversificarea alimentatiei la bebelusi

Diversificarea alimentatiei la bebelusi

06 iulie 2015    
Alimentele consumate influenţează starea de sănătate. Acest lucru este cu atât mai important în cazul copiilor cu cât sistemul lor imunitar este imatur, iar bolile aparatului digestiv îi fac sensibili la ceea ce mănâncă.
 
Consecinţele pot fi imediate (diaree, vărsături, constipaţie) sau mai puţin evidente, dar care apar la suprafaţă abia după câţiva ani (obezitate, boli de inimă etc.).
 
Având în vedere toate aceste motive, precum şi faptul că o alimentaţie sănătoasă trebuie învăţată de la o vârstă fragedă, dieta bebeluşului este foarte importantă.
 

Diversificarea dietei bebeluşului - Când începe?

 
Diversificarea alimentaţiei bebeluşului ar trebui să înceapă în a cincea lună de la naştere şi nu mai devreme.
 
Principiul este simplu trebuie doar să introduceţi progresiv alimente noi, care vor deveni apoi o parte din dieta normală a bebeluşului.
 
Acestea trebuie introduse unul câte unul, cu un decalaj de una-două zile între ele. Luaţi în considerare şi simţul gustului copilului, care ar trebui să rămână un factor cheie în produsele alimentare pe care le alegeţi.
 
Pentru a vă asigura că bebeluşul descoperă plăcere consumând aceste alimente noi, nu începeţi de fiecare dată cu lucrurile dulci. Optaţi mai degrabă pentru legume combinate cu lapte.
 
Legumele pot fi astfel pasate şi adăugate în sticla bebeluşului, aproximativ o lingură de supă la fiecare masă.
 
Puteţi dubla această cantitate după 4-5 zile, când legumele se pot prepara şi sub formă de piure.
După acest interval, copilul poate consuma o masă conţinând 100g de legume pe zi.
Alegeţi însă unele cu arome mai blânde, cum ar fi dovleceii, morcovii şi fasolea verde.
Fructele pot fi introduse deocamdată doar dacă sunt fierte înăbuşit.
 

Dieta bebeluşului la şase luni

 
La şase luni, diversificarea alimentaţiei continuă cu introducerea proteinelor animale şi a grăsimilor. Pasaţi carne şi peşte şi adăugaţi-le în sticla copilului. Carnea slabă, cum e cea de pui este cea mai potrivită, dar nu trebuie uitat că şi carnea roşie, cum e cea de vită, reprezintă o sursă bogată de fier.
Puteţi începe cu o linguriţă mică de carne amestecată în piureul de legume. Apoi încercaţi un ou fiert tare sau moale, fie adăugat în sticla bebeluşului, fie servit cu linguriţa. La început oferiţi-i o jumătate de gălbenuş, apoi treceţi la albuş numai dacă bebeluşul nu prezintă niciun semn de alergie.
Carnea, peştele şi ouăle sunt bogate în proteine, dar în timpul primului an de viaţă acestea trebuie administrate numai o dată pe zi.
 

Dieta bebeluşului după şase luni

 

După şase luni, puteţi creşte cantitatea de legume până la 130 g şi cea de fructe până la 100g.

În cazul în care copilul refuză un anumit produs alimentar, încercaţi să îl introduceţi din nou în dietă câteva zile mai târziu.